sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Jolla kiinni kiviseen rantaan

Jollan kanssa rantaan meno on välillä aika haastavaa eikä sitä jollaa aina oikein mielellään jätä kauppareissun tai ravintola-illan ajaksi hankautumaan siihen kiviseen tai muuten vaan terävän karheaan rantaan tai rantalaituriin. Usein vielä tuuli ja aallot lisäävät jollan rikki hankautumisen tai ainakin turhan naarmuuntumisen ja kulumisen riskiä. Ei hyvä. Pari lepuuttajaa rantamuurin ja jollan kyljen väliin auttaa usein, mutta ainakin hankalammissa oloissa jolla pitää nostaa vedestä tai jotenkin muuten se pitää saada pysymään irti rantakivistä.

Pienen ankkurin ja köyden avulla jollan saa rantautumisen jälkeen vedettyä riittävästi rannasta ulos turvallisemmalle parkkipaikalle.

Penelopen ankkurointitarvikkeiden laatikossa on sopiva pieni naara-ankkuri lyhyen kettingin pätkän kanssa, lisäksi on ehkä hyvä liittää muutaman metrin köydenpätkä. Jousihaka köyden päässä on kätevä rantaköyden yhdistämisessä.  Blokia tuo liitos ei tarvitse, rantaköysi juoksee kyllä jousihaan läpi, kun jollaa siirretään köydestä vetämällä rannasta pois. Lopuksi vielä kaksinkertainen köysi sidotaan pollariin tai vaikkapa johonkin rantakiveen.

Jos jolla halutaan useita metrejä irti laiturista tai rannasta, rantaköyden ankkurilta rantaan kulkeva osa voi olla hyvä saada irti pohjasta ja kierrättää jollan kautta. Näin myös, jos rantaköysi laitetaan kulkemaan suoraan ankkurin (tai sen kettingin) kautta, kuten viereisessä kuvassa. Köyden ankkurilta rantaan menevän osan voi vetää jollan nosto- tai tukikahvojen läpi. Keularenkaan läpi menevä köysi voi aiheuttaa turhan paljon kitkaa kyden kulkiessa jollan kaarevaa kylkeä pitkin.

Voihan nuo rantaköyden molemmat päät kiinnittää vain siihen jollan keularenkaaseen, jos jollan haluaa olevan parkissa keula tuuleen. Voi olla hyväkin tuulisella paikalla näin.

Takaisin ankkurointisivulle

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot