sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Tuulet ja muutkin säätiedot Penelopen kesän 2019 purjehdusalueella.

Meltemi ja Katabatic wind:

Kesällä Aegean meri on Välimeren kovatuulisin alue.

Aegean merta pidetään Välimeren upeimpana purjehdusalueena, sitä se yleensä onkin. Välillä hiukan haastava, siksi Aegean kovan tuulen metkut kannattaa tuntea, jotta hankalia yllätyksiä ei pääse syntymään.

Tuuli kesäkuussa Tuuli elokuussa Tuuli lokakuussa

Kesäkuu
Aegea: Tuulet vaihtelevia, yleensä heikkoja.

Elokuu
Aegea: Voimakas meltemi.

Lokakuu
Aegea: Tuulet vaihtelevia, itäreunalla yleensä heikkoja.

Kesällä myrskyjen todennäköisyys on hyvin pieni, mutta 12-17 m/s keskituuli on tavallinen meltemin puhaltaessa, joskus kovempikin. Useiden saarten alapuolella tuuli tästä vielä selvästi voimistuu, myös trombeja voi esiintyä. Purjehtiminen hyvän, osaavan miehistön kanssa on nautittavaa tuossa meltemissä, tosin ei ehkä ihan tiukasti vastaiseen meno. Eikä ihan kovimpaan meltemiin turhaan kannata lähteä, silloin laivatkin pysyvät satamissa.

Perhemiehistölle voimakas meltemi ei yleensä ole miellyttävä. Purjehdusalueen valinnassa kannattaa voimakkaan meltemin todennäköisimmät esiintymisalueet ottaa huomioon. Meltemi puhaltaa kesällä aika usein, keskimäärin lähes joka toinen päivä, yleensä muutaman päivän jaksoina. Sitten on taas tyynempää, usein turhankin paljon.

Meltemi (tai Etesian), Wikipedia

NASAn satelliittikuva Dodekanesian tuulista on mielenkiintoinen, vaikka kuvaushetken olosuhteista ei ole tarkempaa tietoa, kovalta Meltemiltä näyttää. Mittasuhteet: Rodos kuvan keskellä on 75 km pitkä.

Katabatic wind

Aegean meren itäreunalla vuorilta alas syöksyvä hyvin voimakas tuuli tai puuskat, 'Katabatic wind', on kesällä yleinen varsinkin korkeiden saarien S- ja E-reunoilla. 'Katabatic wind' voi tulla myös kuin tyhjästä aivan tyynen illan jälkeen, puhkuu muutaman tunnin ja sitten on taas tyyntä. Ankkurin pito on kovilla. Ravintola-illan aikana kannattaa tilannetta hiukan seurata.

Katabatic wind, Wikipedia

Välimeren aallot

Aegean meren saaristossa aallot eivät nouse yleensä Välimeren avointen alueiden lukemiin, joskus voivat olla silti melkoisen kookkaita ja välillä jyrkkiäkin.

Aalloissa, kuten tuulissakin, on tietysti suuria eroja eri kuukausina. Outoa kyllä, hyvin suuria eroja löytyy saman kuukauden tilastoissa eri vuosina, joskus esimerkiksi heinäkuussakin keskimääräinen aallonkorkeus voi olla lähes olematon vaikka on yleensä reilu. (Jotkut yksittäiset aallot ovat tuulisina päivinä luonnollisesti moninkertaisia kuukauden teholliseen keskiarvoon verrattuna). Keskimääräisen aallonkorkeuden ja -suunnan kuukausikohtaisista vaihteluista eri vuosina saa hyvän kuvan täältä:
Välimeren aaltokartat, Triton

Navtex-säätiedot PDA laitteille:

Tekstimuotoinen Navtex-tiedote tulee kätevästi myös puhelimelle tai tabletille (bookmark jo ennalta laitteeseen):
Korfun Navtex-säätiedote Joonian merelle.
Välimeren säätiedotteiden aluekartta

GSM-merisää (viesti numeroon 16161 ilman maanumeroita, 2 vrk merisää)

Lähetä SMS-viesti: meri koodi. Siis esim. Saronic-merialueen sää: MERI M1 lähetetään numeroon 16161.
Vastauksena tulee SMS-viesti: haetun merialueen 2 päivän sää, tuulitiedot.

Aluekoodeja: Saronic = M1, SW Aegean = M8, SE Aegean = M9, Samos Sea = M10, Kos-Rodos Sea = M12, Karpathio = M13, Kastellorizo Sea = M14, NE Ionian = M26, SE Ionian = M25, SW Ionian = M30, W Gibraltar = A40, Madeira = A45, Azores = A49, Canary = A44.

Merialueiden rajat ja GSM-merisään koodit Kreikassa:

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot