sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

PURJEHDUKSET ITÄISELLÄ AEGEAN MERELLÄ

Meltemi-infoa kartalla, osoita hiirellä kohdetta. Myös nimeltä mainituista saarista Dodekanesian alueella on lisätietoa.
Siirrä hiiri merkintöjen päälle

Veneessä on purjehdusalueelta hyvät kartat ja satamakirjat, tässä kuitenkin joitain vinkkejä ennakkosuunnitteluun. Mukana on jonkn verran myös sellaista tietoa saarista tai niille ankkuroinnista, jota satamakirjoissa ei ole.

Kos, hyvä marina. Kos'in pikkusatamia: Kefalos, Kardamena ja Mastikhari
Pserimos, laituri ja pari poukamaa
Kalymnos, satama, laituri (Vathy), poukamia (E ja NW)
Leros, marina (Lakki), satama (Pandeli) ja poukamia (N ja S)
Patmos, satama ja iso satamalahti, paljon poukamia
Lipso, satama, poukamia
Arki, laituri ja poukamia, hieno
Agathonisi, laituri, pari ravintolaa, kauppa. Hyviä, aika suojaisia ankkuripaikkoja.
Samos, Pythagoria marina, hyvä ja edullinen. Marina hoitaa halvan vuokra-auton saarikierrokseen.
Nisyros, lauttasatama, kalastajasatama (Palos), aktiivinen tulivuori
Symi, satama ja Panormitis-lahti
Tilos. Vanha elefanttisaari. Saaren itäreunalla lahti ankkurointiin ja satama
Rodos, Mandraki-pienvenesatama (hiukan ongelmallinen), Lindoksen lahti, ankkurointi
Levitha, Suojaisa lahti, poijupaikkoja. Saaren keskellä on maalaistalo, jossa "ravintola"
Ikaria, itäreunalla satama (Kirikos) ja hyvin pieni kalastajasatama, Thermai.
Fournoi, poukamia, satama. Ei kovin hyvä meltemin aikana
Farmakonisi. Caesar oli vankina täällä. Nykyään sotilasalue, pääsy kielletty
Amorgos, parikin satamaa, poukamia
Skinousa, laituri ja pari poukamaa
Naxos, "marina"
Paros, hienoja lahtia/poukamia ja 2 satamaa
Andiparos, poukamia
Ios, satama, poukamia
Santorini, kraateri (hankala satama), "marina" (SSE-kulma)
Astypalaia, kaupunki ja ankkuripaikkoja etelässä, pohjoisessa Vathy. Ei kovin hyvä meltemin aikana
Khalki, satama, poukama
Alimia, pari poukamaa

Meltemi ja Katabatic wind:

Tuuli kesäkuussa Tuuli elokuussa Tuuli lokakuussa

Kesäkuu
Aegea: Tuulet vaihtelevia, yleensä heikkoja.

Elokuu
Aegea: Voimakas meltemi.

Lokakuu
Aegea: Tuulet vaihtelevia, itäreunalla yleensä heikkoja.


Kesällä Aegean meri on Välimeren kovatuulisin alue.

Aegean merta pidetään Välimeren upeimpana purjehdusalueena, sitä se yleensä onkin. Välillä hiukan haastava, siksi Aegean kovan tuulen metkut kannattaa tuntea, jotta hankalia yllätyksiä ei pääse syntymään.

Kesällä myrskyjen todennäköisyys on hyvin pieni, mutta 12-17 m/s keskituuli on tavallinen meltemin puhaltaessa, joskus kovempikin. Useiden saarten alapuolella tuuli tästä vielä selvästi voimistuu, myös trombeja voi esiintyä. Purjehtiminen hyvän, osaavan miehistön kanssa on nautittavaa tuossa meltemissä, tosin ei ehkä ihan tiukasti vastaiseen meno. Eikä ihan kovimpaan meltemiin turhaan kannata lähteä, silloin laivatkin pysyvät satamissa.

Perhemiehistölle voimakas meltemi ei yleensä ole miellyttävä. Purjehdusalueen valinnassa kannattaa voimakkaan meltemin todennäköisimmät esiintymisalueet ottaa huomioon. Meltemi puhaltaa kesällä aika usein, keskimäärin lähes joka toinen päivä, yleensä muutaman päivän jaksoina. Sitten on taas tyynempää, usein turhankin paljon.

Meltemi (tai Etesian), Wikipedia

NASAn satelliittikuva Dodekanesian tuulista on mielenkiintoinen, vaikka kuvaushetken olosuhteista ei ole tarkempaa tietoa, kovalta Meltemiltä näyttää. Mittasuhteet: Rodos kuvan keskellä on 75 km pitkä.

Katabatic wind

Aegean meren itäreunalla vuorilta alas syöksyvä hyvin voimakas tuuli tai puuskat, 'Katabatic wind', on kesällä yleinen varsinkin korkeiden saarien S- ja E-reunoilla. 'Katabatic wind' voi tulla myös kuin tyhjästä aivan tyynen illan jälkeen, puhkuu muutaman tunnin ja sitten on taas tyyntä. Ankkurin pito on kovilla. Ravintola-illan aikana kannattaa tilannetta hiukan seurata.

Katabatic wind, Wikipedia

Välimeren aallot

Aegean meren saaristossa aallot eivät nouse yleensä Välimeren avointen alueiden lukemiin, joskus voivat olla silti melkoisen kookkaita ja välillä jyrkkiäkin.

Aalloissa, kuten tuulissakin, on tietysti suuria eroja eri kuukausina. Outoa kyllä, hyvin suuria eroja löytyy saman kuukauden tilastoissa eri vuosina, joskus esimerkiksi heinäkuussakin keskimääräinen aallonkorkeus voi olla lähes olematon vaikka on yleensä reilu. (Jotkut yksittäiset aallot ovat tuulisina päivinä luonnollisesti moninkertaisia kuukauden teholliseen keskiarvoon verrattuna).

Tauko purjehduksessa

Saaripäiviä purjehdusten lomassa voisi viettää: Kos, Leros, Samos, Patmos, Santorini, Symi.
Tai sitten lepopäivän voi olla jonkin pikkusaaren poukamassa ihan omassa rauhassa.

Massaturismin ulottumattomissa olet: Lipso, Arki, Agathonisi, Fournoi, Levitha, Skinousa.

Mukavia satamia on lähes joka saarella.
Dodekanesiassa Kreikan saarilla on muutama marina, Kos, Leros ja Samos (Turkin puolella enemmän).
Kykladeilla ei ole ainuttakaan oikeaa marinaa, Naxoksella, Mykonoksella ja Santorinilla on jonkinlainen "marina".

Kreikan saarien purjehdusoppaita on netissä. Tässä on purjehtijalle tietoja monelta Dodekanesian saarelta:
"Guide to Sailing in the Dodecanese Islands"

Käväisy Turkin puolella

Kreikasta Turkkiin (esim. Kos -> Bodrum) tai päinvastoin omalla veneellä mentäessä muodollisuudet kannattaa hoitaa tunnollisesti, kyse on EU:n ulkorajan ylityksestä, kuten Helsingistä Pietariin ja takaisin. Kosin lähistöllä lähtö- ja tulosatamia ovat Kos, Rodos, Symi ja Samos. Turkin puolella vastaavasti Bodrum, Marmaris, Datca ja Kusadasi.

Kreikassa pitää Turkkiin lähtiessä ensin mennä passipoliisin ja sitten port policen luo. Yleensä riittää, että kippari käy viranomaisten luona veneen paperien ja koko miehistön passien kanssa. Matkalla ennen Turkkiin tuloa vaihdetaan Kreikan kohteliaisuuslippu Turkin vastaavaan ja vasemman saalingin alle nostetaan keltainen merkkilippu.

Turkkiin tultaessa (esim. Bodrum Marinaan) tulee heti mennä marinan toimistoon, josta opastavat (travel-) ”agentin” luo. Tältä ostetaan ja täällä myös täytetään ns. Transit Log –vihko. Vihkon, passien ja veneen papereiden kanssa sitten kierrokselle viranomaisten luo. Tai maksetaan pari kymppiä ”agentille”, joka hoitaa homman. Kierroksen aluksi pitää ensin mennä "Health officeen" (varmistetaan tulo satamasta, jossa ei riehu tarttuvia epidemioita kuten ruttoa tms), täältä leima Transit Logiin. Sitten tässä järjestyksessä muut viranomaiset: passipoliisi (leimaa tuloleiman passeihin), tulli, harbour master. Kaikki leimailevat papereita ja täyttävät päiväkirjojaan. Kun homma on ohi, keltainen lippu voidaan laskea. Kaikki eivät tuota lippua nosta/laske. Tuskin ongelma, jos hyvä käytös ja paperit sekä vene kunnossa, muuten saattavat etsiä jonkin rikkeen, vaikka sen lipun.

Sekä Turkissa että Kreikassa nuo viranomaisten toimistot eivät monestikaan ole vierekkäin tai edes lähekkäin ja niiden aukioloajat ovat lievästikin epämääräisiä. Siksi varsinkin viikonvaihteen aikoina Turkissa agentin käyttö voi helpottaa hommia huomattavasti. Symi -> Datca saattaa olla muutenkin hieman vaivattomampi muodollisuuksien hoitoon kuin esim. Kos -> Bodrum.

Turkista takaisin Kreikkaan lähtiessä mennään taas kierrokselle kaikki asiakirjat mukana. Ensin Harbour-masterin toimistoon, josta leima vihkoon. Sitten passipoliisin toimistoon, josta lähtöleimat passeihin ja vihkoon. Lopuksi tulliin, josta leima vihkoon.

Kreikkaan takaisin tullessa pitää mennä ensin passipoliisin luo, sitten "Port Policen" juttusille, tuloleima vihkoon (saattavat vaatia vielä tullissakin käyntiä). Edestakaisen reissun muodollisuudet maksavat noin 50 € ja se Transit Log noin 40 €.

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot