sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Laituriin, toinen tyyli

 Toinen tapa tulla laituriin, onneksi vähemmän käytetty, on ajaa vene laituria kohti, pudottaa ankkuri vielä eteenpäin ajettaessa ja sitten heilauttaa veneen perä ankkurin varassa kohden laituria.

Tätä kieltämättä näyttävän näköistä ankkurointityyliä käyttävät Turkissa ja Kreikassa välillä "guletit" (perinteiset puualukset) ja jotkut omilla veneillään kulkevat. Jos tuon ankkuroinnin tekniikka ei ole aivan hallussa, mahdollisuudet pahaankin mokailuun ovat hyvät.

Ehkä laituriin tuloa paremmin tämä ankkurointitapa sopii poukamien ankkurointipaikoille tai hiekkarantojen edustalle, kun paikka on ennestään tuttu. Ja täällä on hyvä harjoitella, jos näin aikoo joskus laituriin tulla.

Ajetaan laituria kohti noin 2 solmun nopeudella. Sopivalla kohdalla (ehkä 40-50 m laiturista) pudotetaan ankkuri. Jatketaan vielä 10-20 m kettinkiä vapaasti laskien, käännetään jyrkästi oikealle. s/y Penelopella käännös kannattaa tehdä myötäpäivään. Kun vene on alkanut kääntyä ankkuri lukitaan. Vene jatkaa kääntymistä keula lähes paikallaan.

Kun veneen perä on kääntynyt lähes laituria kohden (30-40 astetta vajaa), peruutetaan ja vene kääntyy laituria kohti. Ankkurikettinkiä lasketaan lisää.

Laituriin tullaan lopuksi tavalliseen tapaan, ensin tuulen puoleinen peräköysi kiinni. Ankkurista kelataan turha löysä pois, jotta keula pysyy paikallaan

Toinen peräköysi kiinni, ankkuri kiristetään ja tarkistetaan, että se pitää. Tarvittaessa kuorma siirretään pois vinssiltä ketjulukolla tai esim. köyden ja ketjukoukun avulla.

Takaisin ankkurointisivulle

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot