sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Keväthuolto 2023 ja purjehdus Espanjasta Kreikkaan

Almerimar

Penelope Vene, s/y Penelope, on viettänyt talven Espanjan etelärannikolla Almerimarin marinassa. Maaliskuussa veneeseen tehtiin aika perusteellinen keväthuolto, Näkyvimmät muutokset olivat kai sprayhoodin ikkunoiden uusinta ja biminiin lisätyt helposti irrotettavat aurinkoverhot, osin myös tuulta ja sadetta vastaan ankkurissa ollessa. Veneen sisällä septitankit on uusittu ja toinen vessa muutettu Jabscon "Quiet Flush"-sähkövessaksi, jos tuo toimii hyvin niin eiköhän se toinenkin vaikkapa ensi talvena muuteta samanlaiseksi.

Almerimarista Mallorcan Palmaan

Penelope

Liikkeelle lähtö Almerimarista oli hieman kankeaa, odottelimme, Matti ja minä, Antti, Malagan kautta mukaan tulevaa Anteroa. Säätiedot lupasivat muutaman päivän päästä reipasta vastatuulta, siirryttiin parikymmentä mailia eteenpäin Aquadulcen marinaan odottelemaan. Siellä selvisi, että Antero ei tulekaan lännestä Malagasta vaan koillisesta Alicaantesta, päästään heti matkaan ja ehditään mukavasti kovan vastatuulen alta, tosin matka yön yli Cartagenaan on valtaosin motorointia.

Penelope Penelope

Cartagenassa tavataan Alicantesta bussilla tänne tullut Antero. Vanha historiallinen Cartagena valmistautui pääsiäisen viettoon, pääsiäiskulkueen reitin varrelle katujen reunoille oli tuotu satoja tuoleja katsomoksi. Kuvaelma Jeesuksen oikeudenkäynnistä esitettiin lähellä marinaa meidän kaupungissa olon aikaan. Penelope Penelope

Cartagenasta on Alicanteen pitkän päiväpurjehduksen matka, täällä osuimme paikalle pääsiäiskuvaelman jatkon, ristisaaton aikaan.

Nyt oli hieman Cartagenaa enemmän aikaa kaupungilla oloon, kun oltiin laiturissa kaksi yötä.

Taas purjehdus yön yli, nyt Cabreran saarelle. Tämä Espanjan merellinen kansallispuisto Mallorcalta hieman kaakkoon on Välimerellä yksi minun saarisuosikeistani, ihan kärkisijoilla. Saaren nähtävyyksiin tutustumista ja tietysti nautittiin myös cantinan virvokkeita. Penelope

Penelope

Näin ennen sesonkia Cabreran museokäynti olisi pitänyt sopia etukäteen oppaiden kanssa, jäi nyt näkemättä. Linnaa ja ranskalaissotavankien muistomerkkiä käytiin kuitenkin ihmettelemässä.

Penelope

Aika paljon keväthuollon viimeistelyä matkanteon yhteydessä ehdittiin tehdä, tulee sitä jäämään vielä seuraavillekin. Kuvassa uuden sähkövessan hieman väärin asennetun kytkennän uusiminen, nyt painikkeet toimivat oikein ja pumpun tehokin on Ok.

Seuraavana päivänä irtauduttiin poijusta ja suunnattiin Mallorcan hiekkarantoja kohti. Kevyt tuuli riitti juuri genaakkerille aivan lähelle Mallorcaa.

Cabreralta on vain parin tunnin purjehdus Mallorcan eteläreunan pitkälle hiekkarannalle, hieno ankkuripaikka. Sitten poukamia kierrellen vielä toisenkin ankkuriyöpymisen jälkeen Palman suureen "Real Club Nautico de Palma" -marinaan.

Mallorcalta Napoliin

Muutama päivä marinassa, miehistön vaihto. Uusin voimin Cala d'Or -lahden kautta Menorcan saarelle. Siellä saaren itäpäässä olevaan Mahoniin.

Penelope

Kuva Menorcan itäreunan Mahonin laajalta lahdelta on kuin Tukholman edustalta, samoin yläkaupunkiin vievä "Katarinahissi". Huonon kelin ohimenoa odotellessa oli mukavasti aikaa tutustua saareen, mm. sen länsipäässä olevaan hienoon Ciutadellan kaupunkiin ja ajalta 500-300 B.C. olevaan Naveta-rakennukseen.

Penelope Penelope

Sitten parin vrk matkalle kohti Ranskaa, tarkemmin Korsikan eteläkärjessä olevaa Bonifaciota, hieno vuono, hieno paikka. Täällä käytiin myös Penelopen ensimmäisellä purjehduksella v. 2002 Ranskan Antibesista Kreikkaan.

Penelope

Ranskan vierailu jäi nyt tuohon Bonifacioon, alkaa jo olla kiire Napolin lahdelle, ensin kuitenkin yhdeksi yöksi Roomaan, tarkemmin Porto Turistico di Roma.

Penelope Penelope

Kaupunki jäi näkemättä, kun jatkettiin heti aamulla kohti Napolia, se kiire. Ehditään sentään jäädä yöksi ankkuriin Gaetan kaupungin edustalle. Paljon pitempään täällä oli paavi Pius IX, joka pakeni kansannousua Roomasta tänne 1,5 vuoden ajaksi.

Vielä noin 40 nm purjehdus Gaetasta Baian marinaan Napolin lahden suulle. Napolin kentältä kotimatkalle, kotona sopivasti ennen vapunvieton alkua.

Penelope

Penelope jatkaa Baiasta Teemun luotsaamana Kreikkaan ja siellä Ateenaan, minkä lähistöllä Penelope purjehtii kesän 2023.

Antti Lehtonen

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot