sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Paluumatka

Nelsons Dockyardin Internet Cafe, sunnuntai 16.5

Lähtövalmisteluja:

Kuumaa ja hiukan epävakaista, sadekuuroja, tuulia, aina välillä aurinkoista ja lähes tyyntäkin. Antigualla vanhassa arvokkaassa Nelsons Dockyardissa sanottiin kesän (ja hurrikaaniajan) olevan näköjään tulossa joitain viikkoja etuajassa. Hyvä lähteä pian kohti Azoreita ja vähän kauemmas tropiikin säistä. Melkein valmista jo onkin, jos hyvin sujuu, lähdemme maanantaina.

Ainakin meidän purjehdusreissut Karibialla ovat olleet mahtavia, toivottavasti myös porukan muiden osuudet. Kiitos kaikille Penelopen Karibia-purjehtijoille, vene on aika mukavassa kunnossa, suuria korjauksia ei tarvita, monenlaista huoltoa silti on tehty ja vielä jotain tehtäväkin. Näistä kohta lisää, aluksi hiukan viime viikoista.

Penelopella oli parin viikon ajan reilusti porukkaa, Maija, Pekka vaimonsa Anskun kanssa, Pate ja Mervi ja sitten vielä Marja-Liisa ja minä (Antti). Hyvin mahduttiin, mutta taas vene olisi voinut olla suuremoikin. Sama ajatushan oli syksyllä Atlantin ylityksen aikoihinkin. Porukalla vaellettiin hiljaksiin pohjoista kohti, varsinkin Dominica viidakkoreissuinen ja Guadaloupen eteläpuolen pikkusaaret (Saintes ja Maria Galante) ovat upeita. Sitten ruvettiin kukin tyylillään valmistelemaan Eurooppaan paluuta, ladyt Air Franceen (kuulema matkatavarat jäivät Pariisiin) tukeutuen ja me muut tietysti Penelopeen.

Atlantin ylitysteamiin saatiin Guadaloupelle vahvistuksena Jorkke (siis kaikki kipparia lukuun ottamatta savolaisia, hauska reissu tulossa varmaankin. Tosin piällysmiehiä saattaa sitten ollakin reilusti). Miehistönä Atlantin ylituksessä siis on Pate ja Pekka (jotka olivat myös Gibraltar - Kanaria välillä), Jorkke ja Antti (kipparina). Luokkakuva sitten myöhemmin.

Guadaloulelta Antigualle noin 60 nm reissu tehtiin koemielessä yöpurjehduksena, joitain pikkuparannuksia tarvitaan, muuten Ok. Antigualla vene nostettiin heti tänne tultua (perjantaina) Nelsonin telakalla ylös ison Balticin viereen, toisella puolella (vedessä) Swan 65. Muutenkin upean näköistä, varuste- ja ruokakaupat tosin kaukana Kanarian tasosta. Eiköhän silti selvitä.

Veneen pohjan kunto oli nähtävyys, onneksi eläinten tai kasvien suojelijoita ei ollut paikalla ja hienot merikasvit & kotilot ym kylmästi vaan poistettiin. Pohja pestiin, skrabattiin, hiottiin ja on nyt jo kertaalleen maalattukin. Toinen kerta vielä huomenna.

Käyttöakkujen kanssa on ollut hiukan ongelmia, samaa monet varmaan ovat harmitelleet talven ja kevään aikana. Nyt tämäkin pitäisi olla kunnossa. Huoltoa veneelle on tehty jo viikon ajan purjehdusten ohessa, vinssit yms. Ja nyt telakalla sinkkien vaihtoa, moottorin ja vetolaitteen öljyt, suotimet yms. Nyt vetolaitteesta saatiin espanjalaisten sinne laittama väärän tyyppinen öljykin pois. Vielä joitain tarkistuksia, seacockit, riki (ainakin 1 valo korjattava), peräsin, pakoputki yms tutut jutut. Ja sitten menoksi. Maanantaina, kunhan loputkin muonat on saatu ja vene tankattu. Toistaiseksi on ollut aika kiirettä, hiukan stressiäkin, jopa Lotan 9v-synttärionnittelutkin unohtuivat. Harmi. Lotan isi voisi kuitenkin välittää ne näin myöhästyneinäkin. Nyt kiirekin tuntuu helpottavan, kaikki saadaan maanantaiksi valmiiksi.

Kunhan päästään taas vesille, suunnataan aluksi pohjoista kohti, loppuviikosta pitää päättää, poiketaanko Bermudalle. Tai sitten tuuli vain kuljettaa meidät sinne, kuten juuri nyt netin tietojen mukaan sujunee. Saa nähdä. Säätiedot ovat nyt jo alkumatkasta tarpeen Iridiumiin, Navtex ainakin juuri nyt hiukan varoittelee Karibia-Bahama -välistä.

Terveisin
Antti ja koko Penelopen miehistö


Iridiumin sivulta http://www.iridium.com/ voi lähetellä lyhyitä tekstiviestejä Penelopelle.
Iridiumin numerohan on 881621465610.


Matkalla

Keskiviikkona 19.5.2004.

Sijainti 20°32'N 61°10'W. Tuuli 15kn, vauhti 5kn. Yhteydet eivät vain oikein pelaa. Muuten menee mainiosti.

Torstaina 20.5.2004

Sijainti 22°45'N 61°02W. Tuuli 10-15kn ENE, vauhti 6kn ja suunta pohjoiseen. Päivisin aurinkoista ja lämmintä, yöt viileitä. Vahtivuorot kiertävät 2 tuntia ruorissa, 2 tuntia varalla ja 4 tuntia vapaalla. Sähkön ja polttoaineen säästämiseksi ajellaan ilman autopilottia. Kohta pitää päättää mennäänkö Bermudalle vai suoraan Azoreille. Jälkimmäinen vaihtoehto näyttisi tällä hetkellä suotuisammalta.

Perjantaina 21.5.2004

Sijainti 25°05N 61°32W. Tuuli 15kn koillisesta ja vauhti 6-7kn. Suunta vähän pohjoisesta länteen. Veden lämpötila n. 25°C. Merellä on tyhjää, tänään vasta toinen purjealus näköpiirissä. Laivoja näkyy yksi per vuorokausi. Suunta on pohjoiseen, koska tarkoituksena on kiertää piste 30°N 60°W, jottei Azorien korkeapaine ja tyvenet eivät osuisi reitille. 500 mpk:a meni äsken rikki ja matka jatkuu mukavasti. Kiitokset kaikille viesteistä. Vieläkään ei sähköpostiyhteys toimi.

Sunnuntaina 23.5.2004

Sijainti 29°35'N 63°22W. Tyyntä, kevyttä henkäilyä lännen puolelta. Ajetaan koneella. Bermudalle matkaa 180 mpk. Sinne saavutaan maanataina, jolloin päästään sähköpostiyhteyteen ja saadaan toimitettua enemmän tarinaa ja kuviakin matkasta.


Vielä paluureissun alkutaipaleesta

Martiniquelta Antigualle vaelleltiin pari viikkoa, kuten jo aiemminkin on ollut juttua. Nämä pohjoisemmat saaret ovat hieman enemmän tutun tuntuisia eurooppalaiselle, useimmat saarista ovat vieläkin ranskalaisia tai englantilaisia ja meno ja väki vähän sen mukaista, hiukan kotoisampaa, Välimeren tyyppisempää, on aamulla croisanttia yms.

Dominicalla ankkuroitiin upeaan lahteen, jonka hiekkarantaa tosin rumensi puolen tusinaa laivanromua. Aikanaan hurrikaani on ne rannalle paiskannut, pari laivaa on aivan rannan talojen seinustoilla, upea merinäköala on nykyisin vähän rajoitetumpi.

Dominica on sentään itsenäinen ja aika hauskankin tuntuinen paikka. Siellä lähes pakollista on käydä Indian Riverillä viidakkoretkellä. Nähtiin leguaania (tai jotain sellaista), kolibrin pesää, upeita kahlaajia ja ihan oikeaa viidakkoa liaaneineen (Leguaani ja Tarzan). Tarzan kaipaa vielä lisäharjoittelua, toistaiseksi puuhun nostoapu on tarpeen.

Seuraava saari pohjoiseen on ranskalaisten Saintes, kuin Välimereltä, hiekkarannat vain upeammat. ( Penelope kuvan keskellä). Täällä aluksen lääkäri potkaisi uintireissulla merisiiltä. Siiliparka menetti ainakin 12 piikkiä, mahtoi se sattua, sinne vaan jätettiin yksin veteen. Tohtorin ympärillä kyllä hääri sisar hento valkoisia sen verran, kuin veneen avotilan toiselle puolelle nyt mahtui. Ja vielä Pekan kanssa jouduttiin avustamaan Johny Walker lääkityksessä, moneen otteeseen. Tilanteesta on kyllä valokuvakin todisteena.

Antigualta lähtö maanantaina 17.5 klo 16.15 paikallista aikaa ja loki 15602, kun vene oli saatu telakalta veteen ja tankattua (vettä 300 + 140 l, mehuja ainakin 30 l ja hiukan olutta, viinejä. Polttoainettta 150 + 220 l, siis vähän enemmän kuin ARC aikana.) Ennen lähtöä vielä rikin tarkastus (pari pikku korjausta) ja lounas yhdessä upeassa Nelsonin telakka-alueen ravintolassa. Telakka-alue on entisöity hiukan Suomenlinnaa muistuttaen, pienempi ja pääasiassa vain telakka asumuksineen. On hieno. (Nelsons_Penelopen_mastosta ja Nelsons_DockYard ja Tulliselvitys).

Miehistöstä otettiin tietysti perinteinen ryhmäkuva Nelsonin telakan laiturissa juuri ennen lähtöä.

Vielä telakasta, tekevät todella tarkkaa ja aika edullistakin työtä, saisivat kyllä Turkin, Kreikan, Espanjan ja Suomenkin telakat hävetä vertailussa. Kölin pohjakin huolella putsattu ja maalattu jne (Telakalla).

Telakan lasku oli aika pieni, kun työ maksettiin suoraan parille hyvälle tekijälle. Telakalta kun ei viikonvaihteessa palveluja saanut, sen työntekijöiltä kyllä. Ja telakan toimisto ei etsimisestä huolimatta löytänyt ihan kaikista tarvikkeista noutokuitteja, joten ei voinut laskuttaa. (?)

Tuuli on ollut koko matkan mukava 15-25 kts E-NE, edetään suunnilleen suoraan pohjoiseen lokin mukaan keskim. 7 kts vauhdilla, GPS antaa hiukan pienempää lukemaa. Välillä pieniä sadekuuroja, varsinkin jo ohitetun pilvirintaman aikana. Ei pahoja puuskia. Ilmanpaine tasaisesti 1014 ja + tai - 1.

ARC:ssä meitä hiukan nopeammin selvinnyt amerikkalainen Boysterous, Oyster 48, oli telakan rannassa meidän vieressä ja lähti pari tuntia ennen meitä pohjoiseen ja ohitettiin se yöllä parin sadan petrin päästä. Meidät taas ohitti valas ihan parin metrin etäisyydeltä, Pekka jo oletti sen törmäävän meidän köliin, kun otus väisti ja sukelsi. 1 laiva nähty kaukaa. Siinä ne 1. vuorokauden tapahtumat.

Sijainti klo 20 UTC (vuorokausi matkalla) on 19N17 ja 61W27, vauhtia noin 7 pohjoiseen, tuuli 18 kts NE. Loki 15740, siis tultu 138 nm.Sähköpostin kanssa on ollut hiukkasen ongelmia, jotain pitäisi tehdä, että Iridiumin kautta Maikkarin posti toimisi Ok. Tarkistetaan asetukset täälläkin vielä uudelleen. Säätietoja ja vinkkejä matkan suunnasta toivotaan tänne oikeastaan päivittäin "routerilta". Muutkin SMS-viestit tervetulleita, sieltä Iridium.com sivulta.

To 20.5

Tuuli ENE 15 kts, vauhtia 6-7 kts pohjoiseen. Sijainti 23N46 ja 61W10. Viimeisen vuorokauden aikana edetty 140 nm. (Keskiviikkona 141 nm ja tiistaina 138 nm). Tasaista menoa, mutta niin on kelikin. Nuo lukemat ovat aina kello 20.15 UTC, siis tasavuorokaudet lähdöstä Antigualta.

Tiistaina nähtiin 1 laiva ja 1 valas Keskiviikkona 2 laivaa ja ensimmäiset sargassomeren ruohomättäät. Nyt torstaina laiva meni hyvin läheltä keulaa (Ks Laiva.mpg), tutka näytti pitkään törmäyskurssia. Päätettiin hiukan löysätä vauhtia ja ihan sääntöjen mukaan käännettiin ajoissa hieman oikealle.

Aamuyöllä takavasemmalla näkyi jonkun mastovalo, päivällä sivulla näkyi jonkin suuren / nopean purjeveneen hoikat korkeat purjeet ja illalla vene oli jo häipynyt etuvasemmalla näkymättömiin. Todennäköisesti Antigualla lähtövalmisteluja meidän vieressä tehnyt iso (70+ jalkainen?) Swan. Aiemmin, tiistaina, me puolestamme ohitimme toisen purjeveneen, ilmeisesti ARCn mukana Kanarialta Penelopen kanssa tullut amerikkalaisten Oyster, Boysterous, joka lähti pari tuntia ennen meitä Nelsonin telakan laiturista.

Illat ja yöt ovat jo aika viileitä, koillistuuli tuo pohjoisen ilmat tännekin. Illalla joutuu pukeutumaan kunnolla, pitkät housut ja paita, pusero ja päälle vielä sadeasu. Täällä etsittiin epätoivoisesti villasukkia ilman merkittävää menestystä. Mihinkähän ne on laitettu? Onneksi Iridiumilla Merviltä kysymisestä luovuttiin, kello Suomessa olisi ollut 3-4 maissa yöllä.

La 22.5 klo 14

Lähes täysin tyyntä, true wind 1 m/s, pientä vanhaa maininkia.Tähän saakka päästiin puhtaasti purjeilla. Moottoria käytettiin vain 2 h / vrk akkujen lataukseen, ei veto päällä, joten polttoainetta ei mennyt paljoakaan, ehkä yhteensä 10 l tähän mennessä, muttä nyt tukeudutaan Volvoon.

Sijainti 28N12 62W50, vauhtia 6,5 kts koneella 1500 rpm ajaen Bermudaa kohden (suunta 345), jonne matkaa on vielä noin 270 nm.

Päätettiin poiketa Bermudalle, kun alkumatkalla kahden lisäpolttoainekanisterin korkista pääsi vuotamaan nestettä säilytystiloihin. Putsaus rokotti talouspaperivarastoa sen verran, että nykyinen muonitusvastaava Jorkke vaatii sitä lisää. Ja Pekka haluaa Bermuda-shortsit. Voi ehkä tuoda niitä tuliaisiksikin. Tuleepahan tuokin saari nähtyä. Kartan mukaan tosi haastavan ja mielenkiintoisen näköistä.

Bermudalle tullaan ilmeisesti maanantaina aamulla. Sieltä pitäisi päästä jatkamaan tiistaina, toivottavasti tuuli viriää silloin. Ainakin säennusteet hiukan siihen suuntaan lupailevat.ARC Europe lähti Antigualta noin viikkoa meitä ennen ja on kaiketi lähdössä Bermudalta ensi sunnuntaina. Kiva tietää, miten, kun sääennuste lupaa sinne sunnuntaiksi 0 m/s ja maanantaiksikin vain 1 m/s. Voi olla, että lähdetään porukalla tiistaina, kun luvassa on sentään yli 5 m/s.

Tyynessä hiljalleen koneella ajellen on ollut hyvä tehdä "puhdetöitä", = siivota, kuivata venettä (keula hiukan vuotaa sisälle merenkäynnissä) ja tuulettaa. Pääpaino on silti oleilussa ja ruokailuissa. (Pekka_Jorma, Pate_Jorma ja video Lounaalla(isohko tiedosto 1535 KB)).

Äsken ohitettiin aika etäältä 2 vierekkäin olevaa purjevenettä, jotka käytännössä lilluivat purjeita roikottaen meidän oikealla puolella. Juuri nyt keulan edestä muutaman mailin päästä menee suuri konttialus. Siis muutakin liikennettä on, ruorivuorossa täytyy olla tarkkana.

Vielä illalla tuuli 1-2 m/s, joten jatkamme yönkin koneella, Bermudalle tultaneen maanantai-aamuna.

Su 23.5

Tyyni vyöhyke on ylitetty, tuulta heti aamulla lännestä noin 10-12 kts! Taas purjeilla, nyt vasemmalla halssilla. Aamupäivän aikana tuuli vielä voimistui, nyt 16 kts, vene kulkee hyvin, 7 kts kohden Bermudaa. Sinne matkaa on enää 120 nm. Huomenna päästään noutamaan se talouspaperi ja tavoitteena on jatkaa tiistaina kohden Azoreita.

Sitähän minä sanoin, että tuosta savolaisporukasta voi vielä tulla piällysmiesongelmia. Nyt heti aamupalan jälkeen se savolaisporukka aktivoitui ja valtasi veneen nostamalla oman lippunsa aluksen perään. Ja pari niistä vielä sovitteli kipparilakkia päähänsä. (Savolaiset, huomaa sen alkuasukkaan näköisen sotamaalaus kasvoissa).

Klo 15 valaita näkyvissä. Suihkuista päätellen 3, vaikka vain 2 selvästi yhtä aikaa nähty, 1 iso valtavan selän ja pyrstön kanssa, 1 pieni. Etenivät veneestä ja sukelsivat jonnekin.

Atlantilla veneen ympärillä tapahtuu aika paljon, ihmeen paljon isoa kamaa ajelehtii, tynnnyri, verkon poijuja, 4x4 tuuman parru. Lisäksi pientä kivaa, kuten lasten muovinen noin 30 cm korkea purjevene tuli vastaan suuntana Florida. Ja sellaisia purjehtivia otuksia on paljon, noin 15 cm läpinäkyvä siipi veden päällä, ovat kai nimeltään jotain War Ship’ejä, Spanish tai Troian tms sellaisia.

Klo 17 tuuli taas tyyntynyt, kone päällä, matkaa Bermudalle reilu 90 nm.

Veneen päivittäinen Happy Hour 16-18 on päättymässä ja ruoka juuri valmistumassa, hunajaporkkanamuhennos ja lampaan sisäfilepihvit pippurikermakastikkeella. Nyt täytyy lopettaa kirjoittaminen.

Maanantai 24.5

Bermudalla

Tulliselvitykset todella tarkat, koko miehistö papereineen tulliin ja leimoja, kaavakkeita ja kyselyjä lähes tunnin ajan. Jo tulo oli hyvin kontrollissa, 10 nm ennen Bermudaa ilmoittautuminen VHF:llä ja loputtomasti kysymyksiä pelastuslautan tyypistä EPIRB:n MMSI-numeron kautta veneen rungon väriin. Kaikki tosi ystävällisessä sävyssä kuitenkin. Ok.

Tänään on täällä jokin juhlapyhä, useimmat liikkeet kiinni, Hamiltonissa juhlaparaateja ym, joita mekin taidamme lähteä katsomaan.

Paikka on hieno, ollaan paikallisen Dinghy Sailing Clubin laiturissa, vieressä vähän isompi vene, joka ilmeisesti pyyhkäisi meistä ohi pari päivää sitten. Hyvin menee.

Yhtä hyvin ei mene aluksenvaltausaatteita elätelleellä savolaisporukalla. Kaikki taas hallinnassa ja muonitusvastaava on jo korjannut mokansakin, turhan pienet talouspaperivarastot (ks ed.viestit ja Talouspaperit). Nyt pitäisi riittää.

Kotisoitot ovat olleet kiven takana, GSM ei tunnu toimivan, Pate osti baarimikolta puhelinkortin ja yritti sillä, ei toimi. Valitus baarimikolle, joka vain totesi, että kyllä hän sen tietää. (ks Kotisoitto). Iridiumilla sitten.

Kaupungilla törmättiin ARC-tuttuun Draken miehistön kauniimpaan puoliskoon. Ovat olleet Kuubassa 7 viikkoa ja tulleet tänne muutama päivä sitten, lähdössä Azoreille huomenna tai ylihuomenna. (Drake.wmv 1150KB).

Tiistai 25.5

Bermudalla

Pekka loukkasi sormensa biminiä korjatessaan! Nopea ensiapu ja jo aiemmissa sairaustapauksissa hyväksi todettu lääkitys onneksi tehosi. Pekka tosin kritisoi hoitajien laadusta, aiemmissa vastaavissa tapauksissa kun on hoitajattaria pyörinyt ympärillä ainakin tarpeeksi ja nyt hän saa yksin hoitaa peukkuansa.

Loput Kuopiolaiset päättivät vielä lähteä golfkentälle, huomenna. Tänään siis ei sairastapauksen ja golfin vuoksi vielä päästä lähtemään. Kyllä siihen lähtöhaluttomuuteen on hiukan vaikuttanut sekin, että päälle tulevasta matalapaineesta sanotaan ”possible tropical cyclone” ja että sitä ei pohjoiseen oikein voi väistää, kun siellä custom officen säätietojen mukaan on vaarana kahden matalapaineen mahdollisesta yhdistymisesta keskelle Atlanttia loppuviikosta ongelmia. Ja jos nyt lähdetään lounaasta tulevaa matalaa väistäen, osutaan juuri sinne. Täällä ollaan ainakin huominen päivä, sitten pitäisi sopiva ”weather window” aueta.

Niin, oli siinä tuuliennusteessa vielä maininta, että matalasta 300 nm päässä tuuli on 30 kts asti. lähempänä tietysti jotain ihan muuta. Meihin matalasta on nyt etäisyyttä 120 nm ja huomenna sen pitäisi mennä tästä yli.

Golfkentälle ei voi ihan miten vaan mennä, asuja on täydennetty hienoilla bermuda-shortseilla. Arvaa mitkä housut kullekin kuuluvat ja voita upea Bermuda-palkinto. Vastaa Iridiumiin SMS-viestillä (ks ohje www.iridium.com, puh +8816 214 65610). Siis vastaukseen neljä numero ja kirjainparia ja lopuksi tietysti oma nimi. Palkinnon saa aikanaan ensimmäinen oikein arvannut.

Teveisin ja vastausintoa toivottaen

Antti ja koko porukka täältä

Keskiviikko 26.5

Aamu tuulinen ja sateinen, sää selkiytyi kuitenkin aamupäivällä. Tuuli on vielä idästä, huomiseksi luvassa pohjoisen kautta länteen kääntyvää tuulta, voimakkuudeksi ennuste arvelee moderate or strong. Näyttää siltä, että heti huomenaamulla haetaan jo ostetut täydennykset kaupasta ja suunnataan Azoreille hyvässä sivu- tai myötätuulessa.

Tänään miehistön golffarit säntäsivät heti aamupalan jälkeen Bermudan St Georgesin golfkentälle. Kumma, että 60.000 asukkaan Bermudalla on 7 golfkenttää, risteilyalusten matkustajat pääasiassa pelaajina? Ainakin tämä nyt pelattu kenttä on nähtävyys, hienot maisemat jne.

18 reiän kierroksen Pate voitti kirkkaasti, lisäksi Jorma hävisi oluesta haastamansa viimeisen väylän. PAR-tuloksia tuli yhteensä 6 vaikka kenttä keinui alla vielä purjehdusten jäljiltä. (GolfaritBermudalla ja video Puuvitonen.mpg).

Patella tämä oli jo viides Atlantin saarten golfkenttä tällä reissulla (Bermuda, Guadeloupe, St Lucia, Gran Kanaria, Lanzarote), joten avomeripurjehdusgolfin harrastus on jo aika pitkällä. Azoreilla ehkä lisää.

Bermudashortsikilpailuun (ks eilisen raportti täältä) on tullut vastauksia, mutta ei vielä yhtään oikeaa vastausta. Taitaa olla aika vähän vinkkejä antavat kuvat. Jo tulleissa vastauksissa oli tännepäin myös aika haastavia palkintovaatimuksia ym kommentteja!

Ensimmäiset veneet lähtivät jo merelle, odotellaan kuitenkin aamuun, ettei tarvitse heti aluksi puskea tuulta vasten. Silloin matalan toisen reunan pitäisi olla jo kohdalla. Meidän vasemmalla on noin 50 jalkainen Swan, jonka ankkuri ei tunnu pitävän, vene nojaa vahvasti Penelopeen. Ei hyvä, jos matalan reuna aiheuttaa reilua N tai NW tuulta. Ei saatu selvää vastausta, aikooko Swanin kippari ehkä tehdä asialle jotain.

Hieno päivä sai mukavan siirtymän iltaan, kun rajoitettujen laivastovierailujen sarja jatkui, nyt Penelope puolestaan sai yllätysvierailun. Täällä nyt olevan MasaYardsin tekemän Norwegian Majestyn kapteeni pistäytyi jutustelemassa ja tutustumassa Penelopeen. Majestyn kapteeni kertoili laivan reissuista ja mm. jättivene Visionista (omistajalla toinen samantapainen kilpakäyttöön!). Norwegian Majesty (1600-1700 matkustajaa ja lähes 700 hengen miehistö) tekee nyt viikon risteilyjä Bostonista tänne, aina 4 päivää kerrallaan täällä.

Swanin porukka hoiti ankkuriongelmansa, kaikki pitäisi nyt olla Ok. Mutta yksinkertaista se ei ollut. Meidän vasemmalta puolelta lähtenyt Swan nosti ensin meidän oikealla puolella olevan vanhan irlantilaispariskunnan ankkurin, irlantilaisten vene painui jättivene Visionia päin ja touhu oli muutenkin tutun kreikkalaisen tuntuista. Ankkurointitouhussa oleva noin 50 jalkainen Swan näyttää lähes lasten lelulta jättivene Visionin edessä.

Torstai 27.5

Lähdettiin klo 13.30. Vihdoinkin Bermuda takana. Kohti itää suuntana Azorit, vauhti 7kn 20 solmun takatuulessa. Drake lähti pari tuntia meidän jälkeen ja lupasi pitää yhteyttä. Jännittävä Bermuda-shortsi-kisa on ratkennut. Voittaja on "Jorman Enkelit". Palkinto-rommi toimitetaan jälkikäteen. Osan mielestä olisi ollut helpompi arvata, jos kuvat olisi otettu takaapäin. Sijainti 32N27 61W59 ja matka jatkuu 150mpk/vrk ainakin toistaiseksi.

Lauantai 29.5

Sijainti 33N02 59W26. Vauhti 5-6kn, tuuli myötäinen, suunta 65°-70°. Edellinen vuorokausi tultiin n. 140mpk. Tyhjä meri, laivoja eikä veneitä ole näkynyt lähdön jälkeen. Veden lämpötila laskee n. 1° per 12 tuntia, tällä hetkellä 20°C. Bermudashortsi-kilpailun oikea rivi oli muuten 1C 2D 3B 4A.

Sunnuntai 30.5

Sijainti 33N09 56W01, hyvässä tuulessa (10-12 m/s) tultu vuorokaudessa 153 mpk. Radioteitse saadaan nyt sääkuvia alueelta. Ennusteet lähipäiville näyttävät hyviltä. Ilma viilenee vähitellen. 17 000 mpk pamahti juuri täyteen. Veneitä ei ole näkynyt. Oltu kaksi kertaa radioyhteydessä s/y Draken kanssa. Ja matka jatkuu

Tiistai 1.6

Sijainti 33N54 51W26. Viime vuorokautena matkaa tehty 123 mpk ja edellisenä 137mpk. Konetta käytetty yhteensä 30 tuntia Bermudan jälkeen. Tämä vuorokausi on taas ollut rauhallisempi, mutta edellisenä yönä koettiin parin tunnin reipas ukkosmyrsky komean ja runsaan salamoinnin kera.(Salamoita 1sek välein ja paras puuska yli 45 solmua). S/y Draken valot nähtiin myös. Ohiajava laivakin oli kiinnostunut meistä ja kyseli kuulumisia. Runsaasti delfiinejä on myös nähty. Hyvin menee.

Keskiviikko 2.6. klo 14.30 UTC
Sijainti 33N44 48W56, tuuli SE 15 kts, edetty 148 nm, ei konetta.
Aiemmassa tekstissä ”Norwegian Majesty”-aluksen kapteenin vierailusta jäi kiireessä selitys pois. Risteilijän kapteeni näki kuntolenkillä ollessaan Penelopen perässä Suomen lipun itsekin suomalaisena tietysti tuli tervehtimään meitä. 30 vuotta merillä aluksi rahtialusten ja nyt risteilijän kapteenina (molemmille tuttuja paikkoja mm. Marokon Safi). Varmasti mukava homma, hyvät olot ja 10 viikon työputken jälkeen aina 10 viikkoa lomaa. Juteltiin paljon myös Karibia-purjehduksista ja avomeriosuuksista. Ehkä vielä tavataan, vaikkapa tuolla Karibialla, jonne omalla veneellä meno hänelläkin on ajatuksissa, kunhan pääsee eläkkeelle.

Tässä vielä kuva Penelopesta ja Norwegian Majestysta, Penelopen keula kohdan Azoreita ja risteilijä kohden USAn rannikkoa.
Bermudashortsikilpailu ratkesi aika nopeasti. Nimimerkki ”Jorman enkelit” lähetti oikean vastauksen. Helppo juttu kuulema, Jorman vyötärö oli tunnistettavissa ja nettiin tullut vihjekuva golfkentältä varmisti loput Kuopiolaiset. Tässä vielä shortsikuva alkuperäisenä ( kuvassa kippari Antti, muonitusvastaava Jorma, aluksen lääkäri ja muonituksen varavastaava Pate ja muonituksen jälkivastaava Pekka) ja onnelliset voittajat.
Onnittelut voittajille!

Torstai 3.6. klo 14.30 UTC
Sijainti 35N48 46W22, tuuli N 20 kts, edetty 144 nm, ei konetta, lataus 1 h. Siirrettiin kellot Azorien aikaan, UTC +1 h.

Hiukan päänsärkyä ja huimausta
Pari miehistön jäsentä valitteli äsken hiukan päänsärkyä, unettomuutta ja joitain muitakin oireita, huimausta ja lievää pahoinvointia. Aluksen lääkärin diagnoosi oireiden syistä oli häkä, jota ehkä tuli takakajuuttojen ikkunoista, kun muutama tunti ajeltiin koneella heikossa myötäisessä. Ehkä pakokaasu hiukan haisikin sisällä.

Kuutamo
Yövuorojen valvomista on ainakin minulla auttanut vuoron alussa kupillinen vahvaa kahvia, sitten sopivasti 4 h (2 ruorissa, 2 varalla) vuoron jälkeen jo taas väsyttääkin. Tosin kahvin tehoa voi heikentää se, että nyt huomattiin vasta avatun murukahvipurkin olevankin kofeiinitonta. Voisikohan se olla osasyynä päänsärkytapauksiin?

Parina viime yönä on ollut upea kuutamo, täysikuu ja hämmästyttävän kirkas. Harmi vaan, puolenyön jälkeen pilviverho on peittänyt kuun. Aluksen muonitusvastaavan asiantuntevan diagnoosin mukaan miehistön päänsärky ym oireet ovat selvää kuuhulluutta.


Sää ja sääkartat
Hämmästyttävän tarkasti parin päivän ennusteiden säätiedot pitävät paikkansa. Reittisuunnittelua hiukan häiritsee pitempien ennusteiden muuttuminen ajan myötä.

Säätietoja veneeseen saadaan Suomesta tekstiviesteinä, lähinnä varoitukset 1-4 päivää veneen edessä olevasta, varoitustekstit ja myrskyt tai tyvenet. Ne välittää Juha, joka itsekin tulee miehistöön Azoreilta. Sitten toivottavasti homman hoitaa tarvittaessa Jaska. Ja radion avulla saadaan itse karttoja.

Veneeseen saadaan sääkartat ja satelliittikuvat lyhytaaltoradion avulla (SSB-vastaanotin). Meille nyt sopivimpia kuvia lähettää Bostonin sääasema. Vastaanottimen kaiutinulostulo on kytketty tietokoneen mikrofoniliittimeen ja RadioCom-ohjelma hoitaa loput, kuvaruudulle tulee halutut ennusteet aika hyvälaatuisena (ks. video WeatherChart.wmv ja kuvat Vastaanotin ja Atlantic). Atlantic-kuvaan on piirretty myös Penelopen reitti, nyt (3.6) ollaan punaisen nuolen kohdalla. Paljon enemmänkin kuvista saisi irti, jos ymmärtäisi esim. 500 mbar ennusteita, niistä pitäisi voida arvioida myrskyjen liikkeitä ja syntyjä, tyyniä yms.

Oli vähällä, että kuvien tulo loppuisi, kun hiukan tavallista reilumpi töyssy heitti tietokoneen pöydän reunan yli lattialle. Vahvoja koneita se Big Blue tekee. Nyt koneella on oma turvavyö, aina kiinni.

Ainakin tähän asti on onnistuttu pysyttelemään juuri sopivasti matalapaineiden eteläreunoilla ja nyt kuin tyhjästä ilmestyneen korkeapaineen sivulla. Tuulta on ollut mukavasti lähes koko matkan, 2 heikkotuulista päivää, jolloin joitain tunteja moottorilla. Muuten moottoria on käytetty vain akkujen lataukseen.

Kylmää rintamaa pitkin on tultu jo monta päivää, nyt rintama on ilmeisesti siirtynyt hieman meidän oikealle puolelle. Samalla ilma on kirkastunut, aurinkoista ja kesäistä, ei kuitenkaan vielä kovin lämmintä. Sadekuteet ja villapuserot ovat kuitenkin jo roikkumassa naulassa iltaa odotellen. Yöt ovat kylmiä, täytyy etsiä hanskat ensi yöksi.

Perjantai 4.6. klo 14.30 UTC
Sijainti 36N22 43W49, tuuli NW-NE 0-4 kts iltapäivällä, edetty 138 nm, moottorilla 12 h.

Juhlapyhät
Bermudalla oli jokin juhlapäivä juuri (itsenäisyyspäivä kaiketi), kun sinne tultiin, kaupat kiinni jne. Siinä yksi syy, miksi ei heti seuraavana aamuna jatkettu. Ja sitten myöhemmin olikin jo sääesteitä näkyvissä.

Juhlapäivä on taas ehkä tekemässä tepposia, Azoreilla on juhlapyhä 10.6. Me ilmeisesti tulemme Floresiin pari päivää aiemmin ja Ponta Delgadaan juuri 10.6. Saa nähdä, miten savolaisten matkan jatko käynnistyy, jos matkatoimistot ovat kiinni.

Puolustusvoimien lippujuhla taas on Suomessa tänään, myös veneellä vietettiin lippujuhlaa ( video) aurinkoisessa ja tavallista tyynemmässä säässä, mikä mahdollisti juhlapäivän arvoisen illallisen hanhenmaksa-parsa-alkuruokineen. Kaikki meni hienosti ja arvokkaasti, Pekka tosin ehti ahmaista alkuruokansa jo ennen muiden pöytään tuloa . Niin ja klo 12 lippujuhlassa sattui pikkukömmähdys.

Luontopolku
Tänään on aivan veneen vierestä iltapäivällä ja nyt illalla bongattu 8 kilpikonnaa, joista kuudes kuvassa . Mitähän nuo kalat tekevät Kilpisen alla, etsivät varjoa vai löytävät jotain syötävää?

Delfiinejä on veneen ympärillä pyörinyt ainakin 30 (video). Pari valasta on nähty, kuvan Kaskelotti ei mahtunut kokonaan kuvaan, otus meni aivan vierestä vastakkaiseen suuntaan. Kilpikonna- ja valaskuvien väliä oli ehkä 20 min. ja siinä välissä vielä otettiin videopätkä delfiineistä! Ilta päättyi upeaan kuutamoyöhön, valoisaa on.

Tyyni keli kai helpotti otusten näkemistä, kai niitä muinakin päivinä lähistöllä on, aaltojen takia vain vaikea huomata.

Lauantai 5.6. klo 14.30 UTC
Sijainti 36N57 41W27 , tuuli S 15-18 kts iltapäivällä, edetty 108 nm (eilen illalla tyvenessä parin tunnin juhla- ja luontopolkutauko), moottorilla 10 h yöllä ja eilisen illan puolella. Polttoainetta on Bermudalta lähdettyä käytetty noin 80 litraa, sitä riittää nyt vaikka loppumatkan ajoon.

Tuuli nousi yöllä sen verran, että vene kulki purjeilla lähes 5 kts. Heti aamulla genaakkeri ylös ( video ja kuva) ja 9-15 kts myötäisessä 6-8 kts vauhdilla kohden Azoreita. Aurinkoista, vain pientä aaltoa, kuin järvellä seilaisi.

Aamupäivällä kohdattiin 2 suurta delfiinilaumaa, suurenmassa vesi kuohui veneen joka puolella delfiinejä, varmaan ainakin 100. Tuulikin on piristynyt, 15-18 kts vie venettä 8 kts vauhdilla. Yli 2 kolmasosaa matkasta takana, Azorit ovat jo aika lähellä, matkaa enää sama kuin veneellä Haminasta Tornioon.

Sunnuntai 6.6. klo 14.30 UTC
Sijainti 37N22 ja 38W10, tuuli 20-30 kts, edetty 158 nm.

Olihan vauhdikas yö! Lokiin kirjautui huippunopeudeksi 12.5 kts! Jossain surfissa alamäkeä lasketeltaessa kai. 12 tunnissa edettiin lähes 100 mailia!

Meidän vasemmalla puolella ollut kylmä rintama ylitti meidät ja on nyt jo kaukana oikealla. Lähes koko yön tuulta 25 kts verran, huiput reilusti yli 30 ja sitten myöhemmin yöllä sadetta. Aamulla tuulta 20 kts ja vauhtia reilu 7.

Yöllä ohitettiin jokin purjevene aika läheltä, aamulla perän takana näkyi toinen vene, pysty masto viittasi kattiin. 3 tunnin ja 20 nm jälkeen katti pääsi vierelle, 45 jalkainen ”Imagine”. Lähti Bermudalta 28.5 (me 27.5) ja on menossa myös Azoreille, aluksi Floresiin, nopeutta siis noin 10 % meitä enemmän.

Iltapäivällä tuulta taas 25 kts, huiput 30. Pieni uusi matala on säätietojen mukaan vasemmalla ja menossa kohti Azoreita, ylittänee meidät yön ja / tai huomisen aikana. Viimeyön sirkus on kai taas uusiutumassa.

Maanantai 7.6

Sijainti 37N56 35W17. Tultu taas 148 mpk. Floresiin matkaa 197 mpk. Siellä tarkoitus olla yksi yö ja sitten purjehtia seuraavan yön yli Hortaan. Ilmat kylmenee ja on pilvistä, vesi 18°C, tuuli 20 kn NNW.

Tiistai 8.6

Sijainti 38N18 32W12. Taas tehty matkaa 153 mpk, josta 5 mpk koneella. Tuuli 15-25 kn WNW. Floresiin 50 mpk. Yöllä eräs suuri tankkeri tuli suoraan kohti, mutta väisti sitten reilusti meitä. Navigointi ynnä aikataulusyistä päätettiin kuitenkin suunnata suoraan Faialin Hortaan, jonne saavumme todennäköisesti keskiviikkoiltana. Sieltä saadaan sitten toimitetuksi kuvia ja lisää tarinaa.

Keskiviikko 9.6
Pari viime päivää ovat toistaneet itseään, öisin tuulista, hiukan sadetta ja päivisin pääosin aurinkoista, tänään jo lämpimämpää eikä viime yökään ollut ihan yhtä kylmä ja tuulinen kuin edelliset. Miehistö on yrittänyt kiitettävästi järjestellä lentojaan, ei toistaiseksi mainittavaa tulosta.

Olut loppui pari päivää sitten, perinteisiä klo 12 oluita ei siis nyt ole.

Maininkia on ollut välillä reilustikin, vaikea kuvata, kuvassa Paten takana 1 iso maininki, jossa pikkumaininkia ja aaltoja.

Eilen illalla todettiin, että aikataulu-, navigointi- ja sääsyiden vuoksi kannattaa Floresissa käynnistä luopua ja suunnata suoraan Faialin Hortaan, jonne tullaan keskiviikkoiltana. Iridiumilla kyseltiin Draken kuulumisia, ovat meistä noin 60 nm jäljessä ja päättäneet myös tulla suoraan Hortaan, perillä kaiketi torstaiaamuna. Taisi sittenkin olla Drake, joka ohitettiin sunnuntaina aamuyöstä.

Faialin Hortan läheisyys sai miehistöön uutta eloa. Aamulla nostettiin heikossa tuulessa taas genaakkeri, parin tunnin ajon jälkeen päästiin edessä horisontissa olleen veneen lähelle, katamaran, näyttää Imaginelta, joka ajoi meistä ohi muutama päivä sitten ja jonka myös piti mennä Floresiin. Katti jäi taakse horisonttiin.

Päivällä tuuli kääntyi genaakkerin tilalle iso + genua, 5-6 kts vauhti ei miehistölle riittänyt, nyt moottori jyrisee purjeiden tukemana. Hortaan enää 15 mailia, joka 8 solmulla ei kauaa kestä. (Faial). Ollaan jo GSM-verkon toiminta-alueella, sen jopa kuulee ja Pekalle pukkaa ohjetekstejä lentojen järjestämiseksi.


Torstai 10.6.

Horta Marina on täynnä, saatiin paikka kolmantena rivissä aallonmurtajan vierestä . Ja suomalainen Adios vierelle vielä neljänneksi. Sovittiin, että lähdetään aamulla yhtä aikaa, päästään ilman suuria köysisirkuksia. Adios siis Suomeen (aluksi pohjoiseen kunnon tuulia hakemaan) ja me suuntana Terceiran Angra do Heroismo jonne Pate & Jorma jäävät ja Jussi tulee veneelle) ja sitten Ponta Delgadaan Jussin kanssa.

Myös Drake ilmestyi Hortaan torstaina puolilta paivin. Ja heti Sport Cafeeseen, jossa meidan miehisto jo olikin.

Azoreilla on juhlapyhä, kaikki liikkeet kiinni. Mennään minne tahansa, aina näköjään osutaan juuri juhlapäiviksi. Tai sitten niitä juhlia täällä vain on totuttua enemmän. Se kuuluisa meidän suurten valtameripurjehtijoiden suosima olutkapakka Sport Cafe sentään on avoinna. Oluen lisäksi sieltä saa mm. hyvän ison pippuripihvin.

Lähes koko päivän sadetta ja kovaa tuulta yms. Välillä sentään taukoa, että sai otettua muutaman kuvan. Pienen salmen takaa näkyvä 2500 m korkea Pico on upean näköinen.


Perjantai 11.6

Matalapaineen etureuna meni yöllä ohi, aamulla jo aurinkoakin.

Lähtö klo 8, paksuja pilviä vielä edessä (Adios juuri auringonsäteen kohdalla), takaa parempaa säätä tulossa.
Terceiralle on matkaa noin 70 nm, perillä ollaan illalla. Aluksi purjehditaan Picon ja Sao Jörgen välistä salmea 35 nm, loppuosa avomerta. Sao Jörgen vihreillä aika jyrkillä rannoilla on näkyvissä useita vesiputouksia, hienon näköistä. Eikä Picokaan paha ole, maisema kuin Japanista. Harmi, ettei ole aikaa paremmin kierrellä Azoreita. Kivan tuntuista paikkaa. Ja edullista. Neljän hengen kahviaamiainen maksoi alle 6 euroa. Nelsons Dockyardilla sillä rahalla olisi saanut yhden sämpylän.

Perillä Terceiralla klo 18 (PenelopeTulossa ja AngroDoHeroismo). Upea paikka, hyvä marina, jota satamakirja ei tunne! Jussi vastassa.

Käytiin saunassa Jussin hotellilla, sauna tosin turkkilainen höyrysauna, mutta hyvä niinkin. Hotelli ei veloittanut saunasta mitään. Oluet Yacht Clubin ravintolassa, 4 olutta yhteensä 2,5 euroa (Pate, Jorma, Antti).


Lauantai 12.6

Pate hereillä jo kuudelta, pakkaamassa, pian perään Jormakin. Aamukahvi ja taksin tilaus, klo 8.15 Pate ja Jorma jättivät veneen, koneella Suomeen, reitti varmistettu Kuopioon saakka.

Pate, Jorma, Pekka ja Antti siis purjehtivat Penelopella Martiniquelta saakka tänne noin 3.130 nm lokin mukaan, GPS mukaan myös yli 3.100 nm. Matka on kilometreissä lähes 6.000. Aikaa meni noin 5 viikkoa, yli 1.000 km per viikko.

Täältä reissu jatkuu purjehtimalla (Juha ja Antti) vene Ponta Delgadaan noin 100 nm matkan, sää vain ei oikein nyt suosi. Ponta Delgadasta mukaan tulee Ari porukkansa kanssa, yhdessä jatketaan sitten kohden Gibraltaria.


Vastaanottokomitea

8.6.2004

Olemme saapuneet 7.6.2004 Ponta Delgalaan Sao Miguelin saarelle. Eilen olimme yhteydessä S/y Penelopeen ja kuulimme kaiken olevan hyvin ja veneen lähestyvän hyvällä vauhdilla Azoreita. Odottelemme täällä noin viikon kunnes vaihdamme osan miehistöstä Penelopeen. Sää täällä on pilvipoutainen ja päivän retkiasuksi on riittänyt shortsit ja t-paita. Saari on olemukseltaan erittäin vehreä ja rinteillä kasvaa bambua ja banaania, erityisesti Hortensiat kukkivat nyt voimakkaasti suurine kukkineen ja lehmiä laidunnetaan ylängöillä paljon.

9.6.2004

Toinen päivä Sao Miguelilla on mennyt entistä aurinkoisemmissa merkeissä. Eilen illalla näimme marinassa tutun suomalaisveneen Another Storyn, jossa olimme olleet laivastovierailulla Karibialla St. Annessa, kipparia emme tosin vielä onnistuneet löytämään. Saaren tienvarsia tosiaan kaikkialla kaunistaa valtavan isot hortensiat,
havaintokuva liitteenä. Mielenkiintoista on myös ollut suuri lehmien määrä ja perinteinen käytössä oleva kuljetustapa maidolle vuorilta alas, tosin kyllä hommaan myös Valmetteja käytetään. Saari on tänään entisestään mykistänyt miehistömme kauneudellaan ja vehreydellä, joka jatkuu vuorien laelta juurelle. Päivän kohokohtamme oli korkeiden
vuorien sylissä oleva sisäjärvi Lagoa Azul. Iltapäivällä pääsimme sentään merenrantaan koskettamaan kuohuja. Aku ja Ottokin katsoivat tulevaa kohti Atlantia.

Ari,Tiina, Aku, Otto Ja Hessu

San Miguel

Saaren luonnosta ei moni ensimmäiseksi voisi kuvitella rehevyyttä ja sademetsiä vesiputouksineen. Caldeira Velhan vesiputous on rikkipitoista ja lämmintä (n.30 c) vettä. Luonnonaltaassa voi uida ja ottaa hierovia kylpyjä putouksen alla. Myös aikaisemmissa kuvissa olleet huikaisevat vuoristotiet ja läpi vuorien huippujen jatkuva vihreys tekevät ainakin pohjoismaalaisiin vaikutuksen, jotka aiemmin ovat ehkä tottuneet näkemään Kanarian karuja vuoria.

Ari


Ja matka jatkuu.....

Sunnuntai 13.6

Hyvässä sivutuulessa 103 nm Terceiralta Ponta Delgadaan, veneessä vain Juha ja Antti. Vauhdikas reissu aamuhämärästä, illalla perillä.

Maanantai 14.6

Veneen miehistöön täydennystä, Ari, Tiina ja pojat Otto ja Aku. Lisäksi vielä Heikki. Kun veneessä jo oli Juha & Antti, saatiin nyt Penelopen avomerireissujen ennätyskokoonpano, 7. Hyvin kuitenkin mahdutaan.

Klo 12 alkaen Ponta Delgadasta 60 nm matka heikossa tuulessa (puolet koneella) Azorien itäisimmälle saarelle, Santa Marialle, jossa ankkuriin klo 20.30.

Tiistai 15.6

Aamulla satamaviranomaisten luo. Tulli, police marinea ja immigration officer helppo löytää, harbour masterin toimisto hankalampi, on ylhäällä kylällä. Löytyi, satamamaksuun 2,25 euroa sisältyi kopiot lähipäivien sääkartoista. Veneelle takaisin tullessa poliisi varmisti, että maksu oli hoidettu.

Klo 12 ankkuri ylös ja keula kohti Madeiraa, noin 500 nm Atlanttia edessä. Aluksi ainakin lähes tyyntä.

Keskiviikko -> perjantai 18.6

Koko reissu Santa Maria -> Madeiran Funchal heikkoa tuulta, aina välillä koneella auttaen. Muuten ilmat mukavat, vesi lämpeni 5 astetta, ilma vielä enemmän. Valtaosin aurinkoista, välillä pieniä sadekuurojakin päällä tai lähistöllä.

Ei siis mitään erityisen rajua purjehdusta näin valtamerioloihin (OttoRuorissa, TiinaVahdissa, Heikki, JuhaVaravahtina ja Aku).

Välillä oli aivan tyyntäkin, hyödynnettiin uimataukona.

Perillä Madeiran Funchalissa Pe 18.6 klo 18.30. Marinasta hyvä paikka, aika hyvä marinakin. Uuden turistirysän, 150 m korkeuteen nousevan ison heliumpallon avajaiset. Kun kerran lupasivat alennusta, ostettiin liput. Toimintahäiriö kuitenkin siirsi lennon sunnuntaille.

Lauantai 19.6

Muodostettiin Penelopen tutkimusretkikunta, joka lähti ei nyt ihan tuntemattomille seuduille etsimään levadan alkulähdettä. Hienot maisemat (JuhaLevadalla) ja levadan alkulähde löytyi (TiinaOtto).

Illalla Penelope-logon maalauksen pohjatyöt aallonmurtajaan suomalaisen Hakuna Matatan logon yläpuolelle. Ja myöhemmin, oikeastaan yöllä, mahtava ilotulitus jonkin juhlan kunniaksi.

Sunnuntai 20.6

Penelopen tutkimusretkikunta suuntasi vuorille, aluksi Pico do Erieirolle. Täältä supistettu retkikunnan etujoukko (Juha, Heikki ja Antti) suuntasivat hiukan eteenpäin. Saman tien sitten mentiin PicoDoRuivolle. Varusteet (purkkarit, t-paita ja shortsit) tosin poikkesivat muiden, pääasiassa saksalaisten asiaan vakavammin paneutuneiden vaeltajien vastaavista. 5 tunnin reissun vaativuusastetta saatiin ikään kuin vahingossa nostettua, kun ei tullut mukaan turhaa kannettavaa, kuten vettä. (HeikkiJuhaOnRuivo ja AnttiOnRuivo).

Onneksi pääosa retkikunnasta toimi vastuullisesti ja jätti Ruivon rauhaan, hoiti Logon maalauksen sekä muonatäydennykset. Logosta tuli hieno, kuvassa Otto, Ari ja Aku työssä. Logo on aivan aallonmurtajan alussa, rannan päässä. Kannattaa käydä tarkistamassa aina Madeiralla käydessä. Logoon jätettiin tilaa myös tuleville vuosiluvuille.

Illalla koko porukka ehti vielä heliumpallolla sinne 150 m korkeuteen, hienot maisemat sieltäkin.

Maanantai 21.6

Klo 12 lähtö Madeiralta, purjehdus Porto Santon saarelle, perillä klo 19. Marina jo kiinni, yö vastaanottolaiturissa.

Tiistai 22.6

Vene siirrettiin aamulla ponttonilaituriin, paljon mukavampaa nyt, kun yli 2 metrin vuorovesi betonilaiturin seinämällä ei häiritse. Satamakirjakin sanoi tuon betonilaiturin olevan ”only for athletic crew”. Seinustalle jäi vanhan islantilaispariskunnan iso Nauticat peräsinongelmineen, selvinnee lähipäivinä.

Saarikierros vuokraamosta haetulla Volkkarin pikkubussilla päivällä, pienen saaren ihmeet on aika nopeasti nähty (Saarikierro, Heikki, Aku, Juha, Otto).

Kolumbuksen kotitalossa (nai saaren kuvernöörin tyttären ja jäi tänne asumaan, saari asutettiin kai 50 v. ennen Kolumbuksen reissuja) käynti tyssäsi ulko-ovella talon remonttiin. Vanha luonnonkivitalo, ihan kivan näköinen.

Vai ei Madeiralla ole hiekkarantoja. Täällä ainakin on 8 km pitkä upea hiekkaranta, jota testattiin iltapäivällä.

Penelopen logo maalattiin aallonmurtajaan, jossa Vene-lehteä lukeville tuttuja logoja jo olikin; kuunari Helena, Merivuokko ja Iiris. Marinassa on nyt 12 venettä, joista 2 Swania ja 1 Nauticat. Ja telakalla olevista 3 veneestä 1 on suomalainen Xenia, aika hyvin Suomi on kuvassa mukana.

Juhlaputki jatkuu, tämäkään saari ei tee poikkeusta. Penelopen tullessa on näköjään aina juhlat, nyt oikein 4 päivän mittainen St Johnin kunniaksi. Illan kulkueeseen oli kerätty kaikki saaren 3-10 vuotiaat ipanat ja puettu kylittäin eri ammattien asuihin. Harmi, ettei taiteilijoista tai leipureista saatu kuvaa. Satoja ipanoita, lauloivat upeasti tallustellessaan.

Keskiviikko 23.6

Juha lähti aamulla takaisin Madeiralle (pikkukoneella) ja sieltä huomenna kotiin. Me loput 6 (Ari, Tiina, pojat Otto ja Aku sekä Heikki ja minä, Antti) jatkamme jonnekin Gibraltarin suuntaan. Luvassa aika pitkä ylitys, tuuli ilmeisesti pääosin vastainen. Laiturista päästäneen lähtemään iltapäivällä, kunhan taas kerran on muonitusta täydennetty.

Torstai 24.6

Vähän heikon pohjoisen puoleisen tuulen kanssa tilanne on kuitenkin aika hyvä, päästään lähes oikeaan suuntaan, tosin hiukan ehkä turhankin tiukasti vastaiseen (PortoSantoTakana).

Eilen pari tuntia Porto Santosta lähdön jälkeen, siis jo kaukana avomerellä, pulu laskeutui kannelle. Oli aika väsy otus, päästi aivan viereltä ihmettelemään. Sai ruokaa ja vettä, nukkui yön biminin päällä ja olisi kai tullut Eurooppaan saakka, mutta pelästyi aamulla purjeen reivaamista ja häipyi takaisin Madeiran suuntaan 18 tunnin venematkan jälkeen.

Perjantai 25.6

Heikohko vastainen tuuli jatkuu, silti noin 150 nm / vrk, purjeilla. Muuten sää on mukava.

Aamuhämärissä näkyviin tuli ensimmäinen vene lähdön jälkeen. Tuli meitä vastaan tutkankin mukaan törmäyskurssilla, menossa kai Madeiralle, aivan viereltä ohi. Ei ketään avotilassa, autopilotilla. Ei myöskään vastannut VHF-radioon. Siis veneessä ei mitään valvontaa? Tosin Saksan kielellä ei heitä kyselty (Kohtaaminen Atlantilla). Tuskin tietävät kohtaamisesta mitään.

Lauantai 26.6

Eilen illalla ja yöllä tuuli voimistui, N 25 kts koko yön, huiput hiukan yli 30. Ajoittain vähän märkää kyytiä (OttoVahdissa).

Sunnuntai 27.6

Kello 17 Penelope kiinnittyi taas Euroopan mantereelle Espanjan pienessä Barbaten kalastajasatamassa noin 30 nm ennen Gibraltaria. Tarkoitus oli mennä suoraan Gibraltarille, mutta perilletulo yöllä, 35 kts (huiput 40) vastatuuli ja salmen hankala aalto oli turhan kovaa, löydettiin sopivasti Barbate.

Barbaten satamaan meno oli aika sirkus, joka puolella kilometrin mittaisia tonnikalaverkkoja. Ovat tosi vahvoja pintaverkkoja, pysäyttävät laivankin. Tunnin siinä aallokossa ja tuulessa harhailun jälkeen löytyi aukko, josta sitten satamaan ja suojaan. Oli ihan mukava taas välillä päästä illalla lähes tyyneen rantaan kiinni aallonmurtajan taakse.

Maanantai 28.6

Aamulla oli Barbatessa melkein tyyntä, keula taas kohti Gibraltaria. Tuuli yltyi pian sataman ulkopuolella, jatkuvasti 34-40 kts, huiput yli tuon. Tuuleen nähden aika voimakas vastavirta (2-3 kts) jyrkensi muutenkin vähän hankalaa Gibraltarin salmen aaltoa (video ToGibraltar.wmv). Akun (11 v.) mielestä Lintsillä on kyllä vielä tätäkin hauskempia vempaimia.

Tarifan majakan jälkeen meno helpottui, viimeiset 15 nm aiempaan verraten jo ihan leppoisan tuntuista. Tarifan majakka näkyy tutkassa hauskasti, siinä vilkkuu majakan tunnus (G) majakan valon näköisenä (TarifaTutkassa, majakka keulasta hiukan vasemmalle).
Gibraltariin tultiin klo 17.30. ”Marina Bay” marina täynnä, jokin amerikkalaisten isojen moottoriveneiden luokkakokous, kai 30 jenkkilipulla olevaa venettä. Paikka järjestyi pienen temppuilun jälkeen. Taitaa olla sama tai viereinen paikka kuin syksyllä, jolloin tänne tultiin maanantaina 27.10. Tuossa kuvassa isopurje jo pussissa, menossa vielä yhden alkuperäisen sauman vahvistukseen, oli jäänyt Karibialla näköjään tekemättä.

Atlantin kierroksen ympyrä on nyt sulkeutunut. Yli 10.000 nm ja 8 kk Atlantilla ja Karibialla, oli mukava reissu. Ja vielähän tästä on matkaa Kreikkaan.

Tiistai 29.6
Apina nappasi Oton jätskin! Tuplasuklaamagnum oli vielä kuoressa, kun varkaus tapahtui, varas ryntäsi pakoon muurin taakse, kuori nopeasti ja tottuneesti jätskin auki ja siitä vaan herkuttelemaan. Ei ollut taatusti ensimmäinen magnum-jätski sillä taparikollisella.

Tuo varkaustapaus taisi olla ensimmäinen Penelopea ainakin tällä reissulla kohdannut, se sattui Gibraltarin vuorikierroksella. Samalta reissulta olisi paljonkin kuvia, tässä yksi malliksi. Penelope aivan kuvan keskellä marinarakennuksen edessä olevassa laiturissa. Lentokoneet pyyhkii kohtalaisen läheltä, ei kovin vilkas kenttä.

Ei sitä purjetta saatu korjattavaksi, 10 päivän työjono. Korjataan itse, liimaus ja tuplaommel, eiköhän se kestä .

Heikki selvitteli lentomahdollisuuksia Suomeen. Air Finland lentää tiistaisin klo 19 suoraan Malagasta Helsinkiin. Nyt on tiistai iltapäivä ja Heikille tuli vauhdikas lähtö veneeltä.

Keskiviikko 30.6

Penelope on nyt Afrikassa !

Gibraltarilta Afrikka näkyy hyvin ja päätettiin tehdä vielä tutkimusmatka ei nyt ihan Livingstonen tapaan, mutta Afrikkaan kuitenkin. Kyllä kävi paljon delfiinejä veneen vierellä salmen ylityksen aikana. Ovat mukavaa matkaseuraa, kun jotkut niistä vielä haluavat oikein esiintyä.

Ceuta on kuuma ja hiljainen paikka ainakin siestan aikaan. Hieno keskusta ja rannassa on hyvän näköinen ravintola-alue iltaa varten, kaupungilla veroparatiisin hinnat elektroniikassa. Täällä kannattaa kyllä käväistä vaikka Espanjan aurinkorannikon lomareissujen yhteydessä, lauttoja lähtee monta päivässä Gibraltarin Espanjan puolelta.

Illan ravintolareissu oli mielenkiintoinen, kun ravintoloitsija innostui suomalaisista vieraista. Isoisä oli työskennellyt pitkään Suomessa ja tullut sieltä alkupääoman kanssa tänne ravintoloitsijaksi. Nyt ravintoloita on monta, yhden hienoon viinikellariinkin käytiin tutustumassa, maistiaisistakaan ei voinut kieltäytyä.

Pois lähtiessä 20% miehistöstä katosi, tulee varmaan pian perässä. Ei silti ihan heti, ehdittiin nauttia parikin fundeerausyömyssyä. Hiukan miehistön pääosaa huolestutti. Ei vene, joka on kyllä aidatulla ja ehkä myös vartioidulla alueella, poliisin koppi 20 m keulan edessä, mutta kun missään ei näy yhtään ihmistä tai autoa, aivan hiljaista ja sumuista. No, ravintoloitsija oli halunnut esitellä myös pari naapuriravintolaa… Kaikki hyvin.


Torstai 1.7

Aamulla kaikki taas aurinkoista, upeaa ja huoletonta. Nopeasti edullisille elektroniikkaostoksille, sitten veneen keula kohden pohjoista ja Espanjan lomarantoja.

Isot vedet ja aika oudot, ihmeelliset maat taitavat tältä erää olla takanapäin, niin haikeaa kuin se onkin. Loppumatka Kreikan kotivesille sujunee mukavasti tavallisten lomapurjehdusten ohessa. Penelopella on ollut hieno noin vuoden mittainen reissu, kiitos siitä kuuluu kaikille mukana olleille, aikataulut ovat pitäneet, venettä on käsitelty huolella ja mukanaolo on ollut hauskaa, iloista touhua!

Ja Espanjassa veneelle jäävät Ari, Tiina, Otto ja Aku, minä hyppään jossain Malagan lähellä pois ja välillä Suomeen pariksi kuukautta.

Terveisin
Antti

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot