sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Penelope

Lavriosta Messinaan, 1. viikko

Esan ja Heikin kesän viimeinen purjehdusviikko käytettiin jo siirtopurjehdukseen. Korinthin kanavasta mentiin läpi sunnuntaina 5.10.2014 ja yö oltiin Korinthin kaupungissa, sieltä vauhdikas ja vähän märkäkin purjehdus Trizonian pikkusaarelle. Trizonia on hieno paikka, ns. marinan keskellä edelleen kyljellään pääosin upoksissa 2-mastoinen vanha matkavene.

Kreikka jätettiin pari päivää myöhemmin Zakynthoksen pohjoiskärjen Ag. Nikolauksen pikkusatamasta, oli aika keikkuva yö muuten mukavassa paikassa. Muonitusta täydennettiin paikallisen maanviljelijän kotiviinillä ja hedelmillä. Joonian meren puoliväliin päästiin purjeilla, loppumatka Messinaan Volvo-Pentan voimin.

Messinasta Majorcan kautta Gibraltarille, 2. ja 3. viikko

Penelope

Miehistö vaihtui, nyt ovat mukana Matti A, Tuomo S ja kaverinsa Kai Lähdesmäki sekä viime viikolta vielä minä, Antti. Lähdettiin illalla Messinasta ja yöllä Penelopen lokiin täyttyi 60.000 merimailia Vulcanon ja Liparin saarten välisen salmen jälkeen matkalla Filikudin ja Ustican saarten suuntaan. Usticalla poikettin kauppaan ja syömään, jatkettiin taas illalla Sardinian Villasimiusta kohti, jonne tultiin seuraavana iltana. Täältä oli parin vrk matka Majorcan Cala LLongaan. Upea vuonomainen lahti, jossa hyvä marina ja mahtava Yacht Clubin paviljonki, mukava paikka sellaiselle vähän paremmalle aamiaiselle.

Marja-Liisa L tuli veneelle muutamaksi päiväksi, jatkettiin yön yli Formenteralle, jossa muutaman tunnin päivästoppi (kuvassa takana Matti, Tuomo ja Kai, edessä Antti ja Marja-Liisa) ennen Alicanteen lähtöä. Formenteran hiekkarantaisia poukamia pitäisi joskus kesäaikaan kierrellä enemmän.

Alicantesta VOR-veneet olivat jo lähteneet, marinassa ja kaupungissa olisi kyllä viihtynyt nyt vietettyä vuorokautta pitempäänkin. Marja-Liisa lähti täältä kotimatkalle ja me muut merelle kohti Gibraltaria, Aquadulcessa sentään pysähdyttiin lounaalle ja kauppaan. Gibraltarilla saatiin Marina Baysta paikka ihan kiitoradan vierestä.

Gibraltarilta Marokon kautta Kanarialle, 4. viikko.

Taas uusi miehistö, Tarja ja Lauri M, Teemu K ja edelleen minä, Antti. Morrisonilta hankittujen muonien sijoittelu näytti ensin lähes mahdottomalta, mutta kaikki katosi veneen kaappeihin yms. yllättävän helposti ja nopeasti.

Tiedossa on hyvin heikkoa tuulta, siis lisäpolttoaine on tarpeen. Gibraltarilta lähdettiin dieseltankkauskomiikan saattelemana. Tankki täyteen ja varakanisterit esiin. Tullin uusien määräysten mukaan dieseliä ei saa täällä laittaa varakanistereihin! Huoltoasemalla neuvottiin poikkeamaan Espanjan puolelle La Linean marinaan kiitoradan pohjoispuolelle. No sinne mentiin, mutta asema ei ollut enää klo 16:30 avoinna. Siis taksilla lähimmältä maa-asemalta.

Olisi ehkä kannattanut ajaa Gibraltarin salmen jälkeen suoraan länteen ja poiketa sitten Porto Santon ja Madeiran saarilla, suunnattiin kuitenkin heti hiukan paremmin Kanariaa kohti ja jouduttiin siihen ennustettuun laajaan heikon tuulen merialueeseen. Siis paljon koneapua purjeille ja Penelope poikkesi jo 4. kerran Afrikan mantereelle, nyt Agadiriin. Aika länsimainen lomakylä, paikallista väriä antaa kylän takana rinteessä oleva valtavan kokoinen loistava vakaumus, "Jumala, kuningas, isänmaa".

Penelope

Täkäläisen tavan mukaan tulomuodollisuudet olivat tarkat ja tehtiin hyvällä miehityksellä. Rekisteriotteesta löytyikin taas pikkuvirhe, tällä kertaa se kuitattin olankohotuksella.

Marokosta lähdettyä merellä vietettiin Laurin merkkipäiviä purjehtien leppoisassa sivumyötäisessä genaakkerilla kohti laskevaa aurinkoa. Delfiinilauma toi upeasti luomakunnan terveiset.

Kanarian saarille ja Lanzaroten marina Rubiconiin tultiin aamulla 1.11.2014 klo 09.

Saarikierroksella Timanfayan kansallispuiston laaja kraaterialue oli vaikuttava, samoin kyllä paikallinen viininviljelyn tapa. Laavahiekkaiset kuopat on suojattu kiviaidoilla tuulelta ja kosteuden saamiseksi köynnöksille. Tuotetun viinin määrä ei ole kovin suuri, mutta varsinkin Malvasia-valkoviiniä kehutaan laadukkaaksi.

Taas Kanarialla, 5. ja 6. viikko.

Tarja ja Lauri lähtivät Lanzarotelta kotimatkalle, Teemu ja minä veneellä ensin Fuerteventuran Gran Tarajaliin ja sieltä Gran Kanarian Las Palmasiin pariksi päiväksi. ARC:n vuoksi Las Palmasin marinassa ei ennen kisan lähtöä juuri paikkoja ole, mekin siirryttiin saaren eteläreunalle Puerto Ricon marinaan, ilta ravintola Ulvovassa Myllärissä. Yhdenlainen nähtävyys sekin on.

Myöhemmin kiersin Timpan (joka oli mm. Penelopen ARC:ssa) kanssa Gomeralla ja Teneriffalla, mahtava sää koko ajan, sopivan lämmintuulinen purjehduskeli. Paluumatkalla Teneriffalta Gran Kanarialle kohdattiin suomalainen kuunari Helena, komean näköinen lähes täysin purjein.

Penelope

Juuri nyt jokin hiukan harhautunut matala menee tästä yli, tänään on myös täällä Pasito Blancossa tuulista ja sateista, ehkä huomennakin. Viikonvaihteessa ARC:n lähtiessä matkaan sään pitäisi olla taas normaali, hyvä aurinkoinen lomapurjehdusten sää.

Antti Lehtonen

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot