sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Mallorca ja Cabrera 2015

Penelope Kaksi viikkoa meni ihan vain Mallorcan etelä- ja kaakkoissivua tutkiessa, tietysti myös Cabreran kansallispuistoon tutustuen, oikeastaan kahdestikin, tuulta ei paljoa ollut eikä sen suuntakaan oikein suosinut Ibizalle ja Formenteralle menoa.

Ensimmäisen viikon ajan veneellä olivat vain Marja-Liisa ja minä, Antti. Toiselle viikolle saatiin miehistöksi Laura, Jannina ja Eeva. Miehistön tuloa odoteltiin Can Pastillan marinassa aivan lentokentän vieressä. Täällä vieraileville veneille on vain muutama paikka eivätkä nekään kovemmalla tuulella olisi olleet ainakaan mukavia, nyt ei valittamista.

Santa Ponsa

Santa Ponsa on rauhallinen ja hyvin suojaiselta vaikuttava vuonomainen marina. Vieraspaikat ovat marinan suulla ja ravintolaa tai kylälle menoa ajatellen harmillisesti vuonon väärällä rannalla, kävely ravintolaan kestää noin puoli tuntia ja kylälle tuplaten tuon. Marina on silti mukava ja ympäristö kaunis. Kylän edustalla on hyvä laaja ankkuripaikka

Penelope

Santa Ponsan lähellä on pari muuta isompaa marinaa ja monia ankkurointiin sopivia lahtia.

Tämä Mallorcan lounaisnurkka on suosittua purjehdusaluetta, eikä syyttä. Tälläkin kertaa purjehdusolot olivat miehistön mielestä lähes ihanteelliset, aurinkoinen sivumyötäinen jaksoi tuskin liikuttaa venettä. Tosin purje pääsi jossain vaiheessa varjostamaan kansimiehistön oloa.

Cabreran kansallispuisto

Penelope

Cabreran kansallispuistoon tehdään Mallorcalta ohjattuja veneretkiä, mutta omalla veneellä saarelle saa tulla vain etukäteen hankitun luvan kanssa. Lahdella on melko paljon veneiden koon mukaan värikoodattuja poijuja. Puiston vartija kiertää iPadin kanssa kumiveneellä muutaman kerran päivässä ja tarkistaa, että luvat on Ok, siis veneiden nimet iPadin listalla.

Saari on aika vaikuttava, ankkurilahti yksi Välimeren hienoimmista. Myös ympäristö täällä on hieno, mutta kovin suuria nähtävyyksiä saarella ei ole, vanha ritarilinna, "Blue Cave", museo ja ranskalaisten sotavankien muistomerkki kai ne tärkeimmät. Sitten on muutama polku, majakalle vievä 5 km reitti näistä haastavin.

Penelope

"Blue Cave" on Cabreran länsisivulla sisääntulolahdesta kai mailin verran koilliseen. Ankkurointi on siellä kielletty, mutta tyynellä kelillä voi antaa veneen olla luolaan tutustumisen ajan paikallaan, kun joku suostuu vahdiksi. Tai veneen voi jättää poijuun ja tehdä sen parin mailin jollamatkan.

Saarella oloajan veneellä pitää pärjätä omin eväin, saarella ei ole ravintolaa. Pieni "El Cantina" sentään löytyy. Laaja juomavalikoima, jotain snackseja, kahvia jne.

Oikean (sen uuden) lupasivun löytyminen netistä on hieman hankalaa, tässä ohje. Mene alla olevan linkin kautta sivulle. Oikealla ylhäällä on kielivalinta, joka ei juuri tilannetta muuta.

Cabreran poijuvaraus.
Paina sivulla olevaa linkkiä "Pulsar en este enlace", joka vie useampiportaiselle lomakkeelle. Nyt kielivalintakin toimii. Täytä ensin venetiedot, pvm-valinta ja kipparin tiedot niin pääset maksamaan. 12-15 m vene maksaa noin 20 e/vrk. Olin molemmilla kerroilla 1 vrk, mutta 2 vrk (= yötä) voisi olla parempi. Lupaa ei tarvitse tulostaa, jollalla kiertävällä vahdilla on iPad ja siinä lista.

Lupaa voi hakea/maksaa 2-20 d ennen saarelle menoa, mutta vastoin ohjetta onnistunee jo huomisellekin. Lupa kertoo, että poijuun voi tulla vasta klo 18, mutta me otimme poijun jo 2-3 aikaan, kuten näköjään moni muukin. Netti ja satamakirja kertovat liikkumisesta kovat rajoitukset, mutta saaren infopisteestä kysyttäessä jollalla sai mennä toiseenkin laituriin ja poluilla liikkuminenkin oli vapaampaa.

Kesällä poijut ovat lähes aina ja lähes kaikki varattuja, joten oma varaus kannattaa tehdä ajoissa.

Penelope

Mallorcan kaakkoiskulmalla

Tällä alueella oltiin puolet tämänkertaisesta purjehduksesta. Hienoja hiekkapohjaisia sinivihreän veden ankkuripaikkoja, näyttäviä lahtia ja mukavia marinoita täällä riittää. Siistiä ja vauraan näköistä. Marinat ja ravintolat ehkä vähän kalliin puoleisia.

Penelope

Cala Llongan marina taisi nousta suosikiksi tutun lomakylän shoppailu- ja ravintolatarjonnan sekä Yacht Clubin palveluiden ansiosta. Yacht Clubilla vietettiin ainakin puoli päivää, miehistö pääasiassa aurinkotuoleilla ja päällystö enemmän ravintolan ja Cafen alueella.

Jos Cala Llongasta jokin minuspuoli pitäisi löytää niin kipparin näkökulmasta se voisi olla venetarvikeliikkeiden puute, yksi pieni enemmänkin kalastukseen paneutunut löytyi. Huoltomahdollisuudet ovat silti kohtuulliset marinan palveluiden ansiosta.

PenelopeSa Rapitassa käytiin muutaman kerran, taitaa olla alueen paras paikka veneen huoltoja ajatellen. Täällä on marinan alueella parikin venetarvikeliikettä ja -huoltoa, kauppa, ravintola, baari ja ihan vieressä Mallorcan paras (?) uimaranta sekä mukava pikkukylä.

Vieraspaikat ovat aallonmurtajan suulla ja ilmeisesti sivuvastainen tuuli tulee aika usein näille paikoille, vaatii hiukan tarkkuutta ja valmistautumista laituriin tulossa.

 Cala LLongan eteläpuolella on monihaarainen Porto Petron lahti, poijupaikkoja 25 euron vrk-hintaan. Jollalla pääsee marinaan ja kylän palveluihin. Ravintoloita on varmaan kymmenkunta, me valitsimme marinan vieraspaikkojen lähellä olevan, kyllä yhtä keskemmällä kylää olevaakin testattiin. Marinassa on siis muutamia vieraspaikkoja, mutta ainakin meitä yhden marinayön jälkeen poijupaikat miellyttivät enemmän.

Kaksi viikkoa tuntuu aivan liian lyhyeltä ajalta alueen kiertelyyn, täytynee tulla tänne uudelleen syksyllä.

Antti Lehtonen

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot