sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Penelope Penelopen seitsemäs läntisen Välimeren ja Kreikan välinen purjehdus, nyt 1.000 nm ajalla 6.-15.11.2016.

Mallorca, Cala Llonga

Penelope

Pe 4.11. Marina Cala d'Or, Cala Llonga. Veneelle tulee uusi miehistö; Tuomo Saarinen, Matti Anjala, Antti Lehtonen. Kesän purjehdukset ovat jo takanapäin, edessä on enää purjehdus Kreikkaan, jossa veneelle on varattu talvipaikka Prevezassa Cleopatran telakalta. Kesä 2017 purjehditaan Joonian merellä tukikohtana Lefkas.
Tähän aikaan vuodesta Välimerellä on jo melko tiheään myrskyvoimakkuuden tuulia, nytkin Gale-varoituksia on, odotellaan lähtöä päivä tai pari.

La 5.11. Marina Cala d'Or. Veneen kunnostusta; ruorivaijerit, öljyt, septiventtiilit yms. Matkavarustelua. Huomenna luvataan Gale-tuuliin noin 2 vrk hengähdystauko, siinä ajassa ehtii Mallorcalta Sardinialle aika hyvin.

Su 6.11. Marina Cala d'Or. Tuuli vaikuttaa laantuvan ihan ennusteen mukaan, matkaan klo 10. Tiistaina päivällä on oltava taas jossain suojasatamassa. Tavoitteeksi otetaan Sardinian Villasimius, tosin sinne on ehkä hiukan turhan pitkä matka, noin 310 merimailia.

Sardinia ja Sisilia

Ma 7.11. Cabreran merellä. Tuuli vaihtelee 5-15 m/s, pilvistä ja ajoittain sadetta, autopilotti ei toimi. Pilotin kytkin tuntuu luistavan, aallokko on nyt melko kookasta ja terävääkin. Kunhan päästään Sardinian kärjen taakse hiukan aallokon suojaan niin ehkä tuo pilotti taas innostuu toimimaan. Illalla tuuli laantuu turhankin heikoksi, käytetään moottoria apuna, jotta ehditään ajoissa Villasimiukseen, keskinopeus pitää olla selvästi yli 6 solmua.

Ti 8.11. Tyrrhenanmeri. Merellä edelleen, mutta ollaan siirtymässä Tyrrhenanmeren puolelle. Tuuli tuntuu voimistuvan hiukan etuajassa, Villasimiukseen tullaan klo 17. Perillä marinassa vaihdetaan vielä paikkaa laiturin suojan puolelle, tuuli yltää marinaankin aika reiluna.

Ke 9.11. Marina Villasimius, Sardinia. Satamapäivä, tuuli pysyttelee 15 m/s ja ylikin. Veneen huoltoa.

To 10.11. Marina Villasimius. Klo 15 taas merelle, nyt kohteena Sisilia. Torstai ip -> perjantai-ilta on luvassa heikompaa tuulta, harmi kyllä ihan suoraan takaa.

Penelope

Pe 11.11. Tyrrhenanmeri. Klo 15 merellä Sisiliasta 30 nm luoteeseen Penelopen lokiin tulee 70.000 merimailia.

Klo 18 kalastajien pitkä ja tanakka pyydys tarttui jonnekin veneen alle, ainakin peräsimessä kiinni, potkurista ei tietoa. Tietysti juuri nyt, kun alkaa olla jo pimeä ja laiva on tulossa suoraan kohti, onneksi vielä 6-7 mailin päässä. Irrotetaan pyydyksen pääosa, loppu kerätään ja tiukataan veneeseen, purjeet taas vetämään ja pois laivan edestä. Testataan varovasti potkurin pyörimistä, tuntuisi toimivan.

Klo 21 lähestytään pimeässä Sisilian kärjessä olevaa San Vito lo Capon satamaa. Jahkaillaan ulkopuolelle ankkuriin jäämisen ja koneella satamaan ajon välillä (satamasta ei tähän aikaan saatu jollaa tms hinausavuksi, ehdottivat aamua). Kone tuntui toimivan, päätetään ajaa varovasti satamaan. Plotteri näyttää meidän sijainnin sataman suhteen noin 100 m väärin, yrittää ohjata meidät päin kivimuuria. Pimeässä on hiukan hankala löytää oikeaa sisääntulokohtaa aallonmurtajan päässä, tutka näyttää. Jäädään polttoainelaituriin yöksi. Satamayö on taas ihan tervetullut, 3 hengen porukalla vahtivuorot ovat reippaassa kelissä öisin hiukan rasittavia, kun autopilotti ei toimi.

Penelope Penelope Penelope

La 12.11. Tyrrhenanmeri. Aamulla Matti sukeltaa tutkimaan pohjassa kiinni olevaa pyydyksen jämää. Vahva nylonlangoista koottu köysi on kiilautunut rungon ja peräsimen väliin, potkuri ei ole vaarassa. Pieni askartelu puukon ja venehaan kanssa riitti ja pyydyksen jämät rannalle, Penelope on taas vapaa.
San Vito lo Capo on viihtyisän oloinen ja ainakin tähän aikaan vuodesta unelias pikkukaupunki, satama antaa paikasta ihan väärän kuvan. Me kuitenkin jatkamme kohti Kreikkaa, kaupassa käynti ja taas matkaan klo 14.

Penelope

Su 13.11. Tyrrhenanmeri. Aeolian saaristo (Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano, Panarea ja Stromboli) jää vasemmalle. Varsinkin savua tuprutteleva Stromboli näyttää mielenkintoiseslta. Toistaiseksi Penelope on vain pari kertaa noista muutamalla saarella lyhyesti poikennut, kyllä joskus pitäisi olla edes muutama päivä aikaa näitäkin saaria kierrellä.
Iltapäivällä kaarretaan Messinan salmeen, poiketaan tankkaamaan ja taas kauppaan, sitten merelle ja kohti Kreikkaa.

Joonianmeri ja Kreikka

Ma 14.11. Joonianmerellä. Tuuli lopahti, puolivälistä alkaen motorointia.

Penelope

Ti 15.11. Kreikka. Kreikan saaristoon Lefkasin ja Kefalonian välistä päästään aamulla. Jäädään hetkeksi Meganisin kupeeseen ankkuriin ja aamupalalle. Sitten Lefkasin kanavaan ja klo 11 sillan aukaisusta kohti Prevezaa. Ilta Prevezan rantalaiturissa, hyvä paikka purjeiden riisumiseen. Touhua riittää muutenkin aika paljon, veneen nosto on jo huomenna ja vielä heti aamulla.

Ke 16.11. Preveza, Cleopatran telakka. Aamulla Cleopatran telakalle, veneen nosto ja siirto talvehtimispaikalle. Penelope on pukkien varassa noin klo 11. Viimeiset huoltotoimet ja klo 15:30 taksi tulee hakemaan huoltoporukan kotimatkalle.

Antti Lehtonen

Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot