sy Penelope
Etusivulle

Ohjeita ja vinkkejä

Penelope on Baleaareilla myös kesän 2016

Kesän ankkuri- ja satamapaikkoihin pääsee jo ennen purjehdusta tutustumaan ja niitä valitsemaan tässä yläpuolella olevaa Penelopen virtuaaliplotteria zoomailemalla.

Lähipäivien säätiedot löytyvät esimerkiksi Penelopen sääsivuilta.


Posidonia Oceanica

Posidonia Oceanica on vain Välimerellä kasvava kukkiva ja suojeltu meriruoho, joka on tärkeä rannikon merenpohjan kunnon ja eliöstön säilyttäjä. Baleaarit on Posidonian laajin esiintymisalue. Joissain Baleaarien lahdissa (Cala xxx) ankkurointi on kokonaan kielletty juuri Posidonia Oceanican vuoksi. Näihin lahtiin on laitettu ankkurointipoijuja, joita kesäaikaan voi netistä varata ja vuokrata.

Baleaarien rannat ja rantavedet ovat valtaosin kansanpuistoa, luonnonpuistoa tai Natura2000-suojelualuetta. Ankkuroidessa pitää huolehtia, ettei ankkuroi pohjakasvillisuuden päälle, lisäksi on joitain ankkurikieltoalueita. Posidonia-kasvupaikat ja luonnonsuojelualueet näkyvät täältä. Kartan ankkurisymbolin kautta näkyy myös ankkurointilupa tai -ohje, usein 'Anchor on sand'. Kartta näyttää aluksi, että Posidonia estää kaiken ankkuroinnin, mutta lähemmäksi zoomatessa selviää, että yleensä rannan ja Posidonia-kasvuston väliin jää sopivasti tilaa ankkurointiin.

Ibizan eteläreunalla kasvava 8 km laajuinen Posidonia-matto on ehkä maailman vanhin elävä organismi, ikää sillä on jo kai 100 000 vuotta, joidenkin arvioiden mukaan tuplasti tuo.

Posidonia-lahdet ja poijuvaraukset.


Marinat ja venesatamat Mallorcalla

Mallorca SW, veneitä ankkurissa Santa Ponsan lahdella.

Yleensä marinat ovat joko paikallisen pursiseuran, Club Nautico, tai sitten yksityisessä omistuksessa ja Kreikan marinoita hieman kalliimpia. Joitain poikkeuksiakin löytyy, jopa Palman satamassa.

Marinoiden lisäksi joissain paikoissa on kunnallinen PortsIB-marina tai ehkä laituri, yleensä edullisia. Näillä on netin kautta toimiva keskitetty varausjärjestelmä:
"PortsIB reservas"

Ainakin kesän ruuhka-aikoina PortsIB-varaus kannattaa tehdä etukäteen. Sama kyllä pätee myös tavallisiin marinoihin.

Euroopan kallein marina

Pientä harkintaa ja varovaisuutta kannattaa käyttää Baleaareilla (kuten vähän muuallakin Välimerellä) marinavalinnoissa. "Travelmag" listasi kesällä 2015 Euroopan 10 kalleinta marinaa, "Marina de Formentera" pääsi sijalle 1. Penelope on käynyt monta kertaa Formenteralla ihan normaalihintaisessa "Formentera Mar"-marinassa, mutta viimeksi erehtyi siihen toiseen, 240 EUR/yö.

Baleaarien Marinoista ja ankkuripaikoista löytyy nettiä selailemalla paljon tietoa, aloittaa voi vaikka tästä SeeMallorca: Best Marinas in Mallorca.

Auringonlasku Cabreran saarilla.

Cabreralle saa omalla veneellä mennä vain netistä hankitun luvan kanssa. Cabrerasta ja sinne menosta on lisää tietoa ja ohjeet lupaa varten täällä.

Marina Cala d'Or, laituri L ja Cala d'Or Yacht Club.

Puerto Deportivo Marina Cala d'Or (Cala Llonga), puhelin (+34).97165.7070 ja (+34).97165.7068, VHF Ch 09.


Etusivulle

www.penelope.fi

Yhteystiedot